SP Kamerlid: ‘Bouterse in Nederland berechten’

SP Kamerlid.1Als het niet lukt Desi Bouterse in Suriname te berechten voor de Decembermoorden, dan moet dat maar in Nederland gebeuren. Daarvoor pleit SP-Kamerlid Van Bommel, schrijft De Telegraaf. Vorige week beval het Surinaamse Hof van Justitie het Openbaar Ministerie de vervolging van het staatshoofd en 24 medeverdachten te hervatten. De vervolging werd opgeschort nadat in 2012 de omstreden Amnestiewet door het parlement was aangenomen. Daardoor kwam het strafproces stil te liggen en leken Bouterse en de zijnen de dans te ontspringen. Nederland heeft sindsdien de hulp aan Suriname stopgezet.
Toch is het onzeker of het proces in Suriname kan plaatsvinden. De Amnestiewet blijft immers van kracht. Omdat het gaat om een internationaal misdrijf met een Nederlandse connectie, kan het proces ook in ons land plaatsvinden, zo betoogt Van Bommel. Het SP-Kamerlid komt binnenkort met een boek met portretten van bekende Surinaamse Nederlanders. Daarin wordt ook de suggestie gedaan dat in Suriname een waarheidscommissie moet komen. ‘De Decembermoorden houden Suriname en Surinaamse Nederlanders verdeeld. Er is geen waarheid gevonden en er is geen recht gedaan’, zegt Van Bommel.
.

error: Kopiëren mag niet!