Internationale dag van de mens met een beperking

Internationale dag van de mens
Internationale dag van de mens 2Gisteren werden vier instituten die zorg bieden aan mensen met een beperking uitgenodigd om met hun pupillen feest te vieren in de Congreshal. De initiatiefnemer was de 85-jarige oprichter van een nieuwe stichting genaamd ‘Frederik Arnold van Russel-Mijn Wens Suriname”. In een volle zaal met meer dan 300 aanwezigen legde Van Russel uit dat hij 8 maanden geleden, op zijn verjaardag besloot dat hij iets terug wilde doen voor de maatschappij en specifiek voor mensen met een beperking. Hij vertelde dat het een ieder kan overkomen dat zijn kind met een beperking geboren wordt. Ook hij heeft een nu 53-jarige dochter met een beperking die in zijn gezin altijd met heel veel liefde is omringd. Hij wil meer aandacht voor deze groep en streeft naar de bouw van een opvang en recreatiecentrum specifiek voor hen. Reeds heeft hij de toezegging van particulieren voor 5 hectare te Commewijne om dit centrum op te zetten. Van Russel deed ook een beroep op de overheid voor meer steun en deed een verzoek aan de regering om niet te bezuinigen als het gaat om de ondersteuning aan mensen met een beperking. Hij gaf aan dat wegens de precaire situatie in het land recentelijk vele donoren zich aan het terugtrekken zijn. Hij benadrukte de noodzaak voor het opzetten van opvang van mensen met een beperking aangezien er en hele grote groep is die geen plaatsing vindt bij de bestaande opvangmogelijkheden, omdat deze al overvol zitten. De stichting wil het feestje, welke in het licht staat van de Internationale dag van de mensen met een beperking, tot een jaarlijks evenement maken. De minister van Sociale Zaken en Volkshuisvesting, Joan Dogojo, gaf aan het initiatief van stichtingen zoals die van Van Russel toe te juichen. Dit vooral omdat de Staat Suriname dit werk volgens haar niet alleen aankan. “We zijn er nog niet, maar we doen ons best als natie om rekening te houden met personen met een beperking”, aldus Dogojo.

error: Kopiëren mag niet!