Begroting dienstjaar 2016 drastisch aangepast

De ingediende begroting door de regering over het dienstjaar 2016 wordt drastisch aangepast. Dit zegt assembleelid Asiskumar Gajadien, lid van de vaste commissie Financiën, aan Dagblad Suriname. Het komende dienstjaar was de regering voornemens de staatshuishouding te draaien met een begroting dat de helft minder zou zijn dan het budget voor 2015. Voor 2015 waren de geraamde inkomsten SRD 8.6 miljard en de uitgaven afgerond op SRD 9.3 miljard. Voor het komend begrotingsjaar ziet het financieel plaatje van de overheid er totaal anders uit. De regering rekent volgens de ingediende begroting op niet meer dan SRD 4.5 miljard aan inkomsten en verwacht ruim SRD 5 miljard te zullen uitgeven, een tekort van bijna een half miljard oftewel 2.4 procent van het bruto nationaal product. Gajadien zegt dat het parlement een afspraak met de regering had om de ingediende begroting aan de actuele financiële situatie aan te passen en deze voor aanvang van de Algemene Politieke Beschouwingen (APB) naar het parlement te sturen. Echter constateerde hij woensdagmiddag nog dat de regering nagelaten had de nota van wijziging naar ’s lands vergaderzaal te sturen. De Nationale Assemblee (DNA) start donderdag om 13.00 uur met de APB. Volgens Gajadien geeft de nalatigheid alleen maar aan dat de regering zonder een gedegen planning regeert. “Eigenlijk zou het parlement een besluit moeten nemen om de begrotingsbehandeling tot nader orde stop te zetten”, aldus de politicus.
Actualiseren van devaluatie, brandstofverhoging, goudprijzen
Volgens Gajadien gaat het om een structurele wijziging die zou moeten komen. Het gaat om de devaluatie van de Surinaamse munt, verwerking van de aangepaste nutstarieven, aanpassing van inkomsten op basis van de nieuwe brandstofprijzen en goudprijzen. Ook de tientallen maatregelen die president Desi Bouterse afgelopen maandag in het parlement bekend heeft gemaakt, staan niet op de huidige begroting. Deze projecten alleen behelzen enkele miljoenen Surinaamse dollars. Vooralsnog benadrukt de parlementariër niet te weten met hoeveel de ingediende begroting aangepast zou moeten worden. “Het feit dat de president zelf nagelaten heeft om zijn nieuwe voornemens te becijferen, geeft aan hoe serieus de situatie is. Het geeft ook aan hoe de regering met het parlement omgaat”, aldus Gajadien.
Samenleving niet gediend met onrealistische begrotingen
Gajadien stelt dat de samenleving niet gediend is met de aanname van een zeer onrealistische begroting. Wat dat betreft kan hij helemaal niet rekenen op de coalitie, die keer op keer gebleken is de rechterhand te zijn van de regering. Volgens de eerste planning zou de APB op 1 december aanvangen, waarna deze op 3 en 4 december geëvalueerd en eventueel afgerond zou worden. Hierna zou de begrotingsbehandeling op maandag 7 december moeten aanvangen. Door de actuele financieel-economische situatie heeft het parlement een extra vergadering in haar schema moeten inlassen. Met de huidige ontwikkeling is niet duidelijk wanneer deze af zal zijn. Gajadien hoopt dat de regering vlot meewerkt, zodat een realistische begroting voor het kerstreces kan worden aangenomen. “Het politiek systeem kan de samenleving voor de gek houden door een onrealistische begroting aan te nemen. Maar daarmee is de samenleving niet gediend”, aldus Gajadien.
FR

error: Kopiëren mag niet!