Kalloe: “Iamgold vertrekt binnenkort uit Suriname”

De werknemers van de multinational Iamgold hebben gisteren acties gevoerd. Zoals bekend heeft het bedrijf aangekondigd dat zij 10% van haar werknemers zal moeten afvloeien. “Wat ze ook doen, Iamgold is al bijna bankroet en de goudprijzen blijven dalen. De aardolieprijzen gaan nog meer dalen. We moeten de mijnbouwsector, zoals die door de overheid uitgevoerd wordt, vergeten. Het is een aflopende zaak.” Dit zegt politiek analist Richard Kalloe. Volgens Kalloe was Iamgold al op zoek naar een koper, maar die heeft zij niet kunnen vinden. Het zal naar zijn mening niet lang meer duren, voordat Iamgold en mogelijk ook Newmont het land verlaten. “Ik verwacht dat Iamgold één van deze dagen weg gaat en ook misschien die jongens van Nassau.”
Volgens Kalloe heeft het land de meest ondoordachte stap genomen door geld te stoppen in de mijnbouwsector. “Maar ze weten niet beter, ze hebben geen kader.” Suriname betaalt volgens Kalloe nu de prijs voor het slechte beleid van voorgaande regeringen. “Dit gaat terug naar 1975, de NPK, het militair bewind in de jaren ’80 en daarna het Nieuw Front. Allen zijn hieraan schuldig”, legt hij uit. “De mensen gaan behoorlijk pinaren. Ze gaan erbarmelijke tijden tegemoet.” Mensen die niet corrupt en kundig zijn, zijn er volgens de gewezen minister wel aanwezig in de samenleving om het land weer op spoor te brengen. Ze zouden naar zijn mening in de gelegenheid moeten worden gesteld om hun kunnen te tonen. “Het moeten mensen zijn die weten wat er gedaan moet worden.” Tot nu toe zijn de leidinggevenden volgens hem niet-capabele mensen en vaak bureauambtenaren geweest.

error: Kopiëren mag niet!