Qur’an memorisatie en recitatiecompetitie 2015

1 QuranOp zondag 29 november werd onder grote belangstelling in het Lalla Rookh Centrum de Memorisatie Recitatie Competitie 2015 van de Heilige Qur’an gehouden. Zestien jongemannen mochten hun kunnen in het uit het hoofd reciteren van het heilige boek van de Islam met elkaar meten. Het is een tweejaarlijkse competitie onder de Surinaamse moslims, georganiseerd door het comité van de Suriname Al-Qur’an Memorisatie Competitie, onder auspiciën van de World Muslim Leage. Speciaal voor deze competitie is de vertegenwoordiger van de Leage in Latijns-Amerika, dr. Abdisshakur, vanuit zijn standplaats Sao Paolo, Brazilië, naar Suriname gekomen als observer. Dit jaar staat het organiserend comité onder voorzitterschap van ustadz Rudie Abdoelazis Clemens. Het minpunt is dat er zich geen vrouwen en meisjes hebben ingeschreven voor deze competitie. Het comité mocht terugblikken op een zeer geslaagd evenement.
Aan minister Mohamed Faizel Noersalim van Binnenlandse Zaken viel de eer te beurt om bij de sluitingsceremonie de aanwezigen toe te spreken. Hij mocht ook aan de zeer jonge winnaar, Hasaan Piprawala, het certificaat en een aandenken overhandigen. De oudste deelnemer was 34 jaar oud en de jongste slechts 8 jaar jong. Uitgerekend deze zeer jonge Hasaan werd door de jury unaniem gekozen tot winnaar onder de 13 deelnemers in de categorie ‘1 juz (deel)’ wat betreft het memoriseren van de Heilige Qur’an. Hij mocht naast het aandenken en een certificaat, een geldbedrag van USD 250,00 van de organisatie in ontvangst nemen. De categorie 5 juz (delen) had 3 deelnemers en de winnaar, Bholai Mohammed Altaaf, mocht met USD 400,00, een certificaat en aandenken naar huis.
In een korte toespraak bemoedigde de minister een ieder, en zeker de jonge deelnemers, om niet alleen de Qur’an te reciteren, maar ook de inhoud en de regels daarin te praktiseren. Hij vond het jammer dat er geen dames en meisjes aan de competitie hebben deelgenomen, want volgens de Islam is de man een hoeder voor zijn gezin en verantwoordelijk voor degenen die onder zijn hoede vallen. De vrouw is de hoedster in het huis van haar echtgenoot en is verantwoordelijk voor degenen die onder haar hoede vallen. “Dat moeten we dan ook laten blijken in ons leven, hoe respectvol wij moeten zijn naar moeder de vrouw”, zei minister Noersalim. In dat kader riep hij op tot uitbanning van geweld tegen de vrouwen en meisjes. Dit is conform het VN-verdrag dat alle vormen van geweld tegen vrouwen wil elimineren. Daarvoor werd op 24 november op het ministerie van Binnenlandse Zaken de Orange Day in Suriname gelanceerd. Met de kleur oranje wordt symbolisch protest aangetekend tegen geweld tegen vrouwen en meisjes. Op elke 25ste van de maand wordt middels het dragen van oranje gekleurde kleding de boodschap van geweldloosheid en elke vorm van discriminatie tegen vrouwen en meisjes levend gehouden.
Het bijzondere van de memorisatiecompetitie is dat de winnaars de mogelijkheid hebben om Suriname te vertegenwoordigen in de Latijns-Amerikaanse Al Quran competitie, indien ze de standaarden halen en voldoen aan de voorwaarden. Ook kunnen door tussenkomst van de Internationale Al Qur’an Memorisatie Organisatie de jonge recitanten gemakkelijker in aanmerking komen voor studiebeurzen van universiteiten in islamitische landen, ongeacht de studie die zij willen volgen. Tevens is ondersteuning mogelijk aan Qur’an instituten en docenten in Suriname.

error: Kopiëren mag niet!