Gajadien: “President komt mogelijk weer met afgezaagd verhaal”

“Ik hoop echt dat president Desi Bouterse met een concreet antwoord naar De Nationale Assemblee (DNA) komt. Echter heb ik nu al het gevoel dat hij wederom met hetzelfde afgezaagd verhaal als dat van zijn eerdere persconferentie zal komen. Als hij dat doet, kan hij voor mijn part liever wegblijven.” Dit stelt assembleelid Asiskumar Gajadien tegenover Dagblad Suriname. De Nationale Assemblee (DNA) komt maandag in openbare vergadering bijeen om de huidige economische situatie in Suriname te bespreken. De oppositionele partijen, VHP, Abop, PL en de NPS, hebben assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons gevraagd om een spoedvergadering te beleggen. Gajadien zegt dat gebleken is dat president Desi Bouterse na het schrijven van de oppositie wonderbaarlijk ineens een week later een brief naar de parlementsvoorzitter stuurt en daarin aangeeft een belangrijke mededeling in DNA te doen omtrent de financieel-economische situatie van het land. Dit, terwijl het schrijven van de oppositieparlementariërs totaal door Geerlings-Simons is genegeerd.
Duidelijkheid over werkelijke aanvrager vergadering
Gajadien stelt dat de oppositiepartijen gezamenlijk eerst duidelijk zullen vragen over de werkelijke aanvrager van deze belangrijke vergadering. Dit, omdat het conform het ordereglement nooit zo kan zijn dat als parlementsleden een vergadering aanvragen, terwijl de situatie nijpend is, de voorzitter aarzelt en de president zogenaamd een eigen informatiesessie aanvraagt. Het agendapunt waar het om gaat, luidt ‘Presentatie en bespreking van maatregelen die door de regering in verband met de huidige economische omstandigheden zijn voorbereid dan wel getroffen ter ordening en versterking van de staatshuishouding’. De oppositie had een vergadering aangevraagd, met als onderwerp ‘Het bespreken van de huidige financieel economische situatie met haar neveneffecten voor de samenleving en de maatregelen van de regering ter beteugeling van de verdere neergang’.
Geen zinloze show president en coalitie
Gajadien zegt dat het parlement in ieder geval duidelijke en concrete antwoorden van de president verwacht. Het moet volgens hem geen zinloze vergadering worden, zoals de vergadering toen de nutstarieven werden verhoogd. Toen kreeg de regering na urenlang debat toch ondersteuning van de coalitie om verder te gaan met hun voornemens. “Belangrijk is dat leden willen weten wat acuut gedaan zal worden om de noden van de samenleving te kunnen verhelpen. Ook moet de regering niet alleen aangeven dat zij moet bezuinigen, maar ook concreet aangeven hoe zij dat precies zal doen. Wat zal er voor de samenleving worden gedaan?”, aldus Gajadien. De VHP-fractie van Gajadien heeft een heleboel vragen die zij aan de regering wil stellen. Een van deze is ook met name de dubbele functie van minister-governor Gilmore Hoefdraad bij Financiën en Centrale Bank van Suriname (CBvS). Hoefdraad zou ondanks zijn riante salaris het land in een puinhoop hebben gebracht.
‘Sozanet’ liever voor sociale instellingen en religieuze organisaties
De parlementariër stelt dat de regering de onlangs aangekondigde ‘Sozanet’ van het ministerie van Sociale Zaken liever kan richten op sociale instellingen en religieuze organisaties. De mededeling om vooral AOV’ers een eenmalige uitkering van SRD 50 te geven, ‘is één van de grootste grappen die hij ooit heeft gehoord’. “Dit is niet de wijze hoe een overheid met haar slecht beleid de schokken wil opvangen binnen een samenleving. Dit is helemaal geen structurele oplossing van de noden van de samenleving”, aldus Gajadien.
Vakbeweging dreigt met acties
De huidige financieel economische situatie in het land baart het volk grote zorgen. De ontwikkelingen in het land bieden geen vooruitzichten die verbetering betekenen in de heersende situatie. De maatregelen van de regering in de afgelopen maanden heeft tot gevolg een verdere neergang van de leefbaarheid in het land. Voor vandaag nog worden nieuwe prijzen voor brandstof aan de pompen verwacht, terwijl prijzen in de winkels reeds zichtbaar zijn verhoogd. Daarnaast dreigt de vakbeweging niet ervoor te schromen om acties te ondernemen. Het staatshoofd praat daarom woensdag met Ravaksur.
FR

error: Kopiëren mag niet!