Makka: “Loonsverhoging 20% Ravaksur en BVL kan niet meer”

Robby Makka
Robby Makka
Een eventuele loonronde voor ambtenaren, Ravaksur en BVL, zal onverantwoord zijn voor de Surinaamse economie. We krijgen gegarandeerd extra inflatie dan we nu al hebben, als gevolg van de recente devaluatie. Dit stelt financieel en belastingdeskundige Robby Makka. De Raad van Vakcentrales en de Bond van Leraren (BvL) drongen in september van dit jaar bij president Desi Bouterse er op aan dat er een samenhangend pakket aan maatregelen zou worden getroffen. De organisaties vinden ook dat er een loonsverhoging van 20% moet komen voor ambtenaren. Ook de belastingschijven zouden moeten worden aangepast. Volgens Makka was de jaarinflatie in de maand september 2015 ruim 4,3%. Deze was in augustus 4,4%, in juli 4.6% en in juni 5,2%. Terwijl de inflatie voor de verkiezingen veel lager was: maart 2,7%, april weer 2,7% en mei 3.8%. We zagen dus dat de inflatie direct na de maand mei is gaan stijgen naar boven de 4%, concludeert Makka. Daarom werden er enkele maatregelen voorgesteld. Op 14 september 2015 heeft er een derde ontmoeting plaatsgevonden tussen de vakbeweging en president Desi Bouterse.
Na 2½ maand zien wij de ontwaarding van de SRD als officiële munteenheid. Volgens Makka is als gevolg van deze devaluatie alleen een deel van de politici geaccommodeerd. Zij hadden voorkennis. Anders was de devaluatiebeslissing in de DNA genomen of was de vernietiging van de economie met de vakorganisatie gezamenlijk besloten. Makka stelt dat als er inflatie is, je minder kunt kopen met dezelfde hoeveelheid geld: de koopkracht neemt af. De hoeveelheid producten die je kunt kopen, noem je je koopkracht. Je koopkracht hangt af van je inkomen. Hoe hoger je inkomen, hoe groter je koopkracht. Hoe hoger de prijzen, hoe kleiner je koopkracht. Het duurder worden van producten noem je inflatie. Inflatie kun je onderverdelen in bestedingsinflatie en kosteninflatie. Het leven met devaluatie, bestedingsinflatie en kosteninflatie dwingen alle vakorganisaties en consumenten tot een krapper bestaan.
Toch moet de regering op dit punt onderhandelingen voeren met ambtenarenvakbonden, zegt Makka. Dit heeft allemaal te maken met simpele economische wetmatigheden. Wij moeten elkaar vinden zonder de economie, stabiliteit en belangen van anderen in gevaar te brengen, al hebben we dat geld de komende 2 jaren niet. Wederom krijgen wij strafwerk en huisopruiming als gevolg van slecht monetair beleid. De Fiso-richting, de betaling van de inflatiecorrectie, maar ook de verdamping van de AOV en AKB moeten opnieuw worden bestudeerd, evenals andere koopkrachtversterkende aspecten, zoals belastingschijven. Loonstudie en liquiditeitsanalyse gaan hand in hand, zegt Makka. Loonsverhoging kan economisch en juridisch niet, wellicht alleen politiek, zegt Makka ten slotte.

error: Kopiëren mag niet!