Simons: “Niemand kan devaluatie terugbrengen”

Simons Niemand kan devaluatie terugbrengen“Niemand kan de devaluatie terugbrengen. Het is een feit waarmee wij allemaal moeten leren leven.” Dit stelde assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons woensdag na de bijzondere vergadering van De Nationale Assemblee (DNA). Geerlings-Simons benadrukte dat president Desi Bouterse duidelijk in zijn spreekbeurt aangegeven heeft dat het land net als andere landen door kelderende internationale prijzen en de fluctuerende internationale markt nu in een crisissituatie is beland. De devaluatie van de Surinaamse munt is volgens haar concreet door de regering verdedigd en onderbouwd. Het heeft volgens haar daarom geen zin om met mensen te gaan vechten over deze situatie, omdat deze niet meer terug te draaien is. Integendeel vindt zij dat bepaalde mensen proberen de situatie te verergeren door de samenleving tegen de regering op te zetten. Zij hoopt dat de samenleving meewerkt aan de opbouw van de natie en bij 40 jaar staatkundige onafhankelijkheid. Zo kan Suriname in 2017 weer een economische bloei meemaken.
President verspreekt zich
Het staatshoofd versprak zich bij de sluiting van zijn spreekbeurt bij de bijzondere vergadering. Zo wenste hij de Surinaamse gemeenschap een switie Manspasi Dey (Keti Kotie) in plaats van een switie Srefidensie. De president corrigeerde zich terstond. Bij verschillende assembleeleden was het duidelijk dat de president zelf geen duidelijke verklaring heeft voor de financiële malaise in het land. Volgens hun is hij dusdanig in de war dat hij niet eens weet wat hij precies zegt. De Surinaamse munt is een week terug met 25% gedevalueerd. Dit heeft volgens verklaringen van de regering en de CBvS te maken met de financiële problemen en de deviezenschaarste waarmee het land nu te maken heeft. De bijzondere DNA-vergadering wordt om de 5 jaar bij een rondgetal van de Surinaamse onafhankelijkheid gehouden.
FR

error: Kopiëren mag niet!