Richard Kalloe: “Suriname had beter niet onafhankelijk moeten zijn”

“Nederland heeft gemeend Suriname vanwege een aantal gronden onafhankelijkheid te verlenen. Alhoewel ik van mening was dat Suriname te zijner tijd onafhankelijk moest worden, was ik het dan nog eens met Jagernath Lachmon dat Suriname nog niet rijp was.” Dit zegt Richard Kalloe, die de onafhankelijkheid van Suriname ook van dichtbij heeft mogen meemaken.
De mensen die vochten om het land onafhankelijk te krijgen, hadden volgens Kalloe het niveau niet om het land te leiden. “Ze hadden geen kennis noch kunde om het land te leiden. Het enige wat ze konden, was goed Nederlands praten. Dat is tot de dag van vandaag nog een feit. We waren en zijn niet rijp om Suriname tot ontwikkeling te brengen. We zijn constant achteruit gegaan. Alles dat in de koloniale periode opgebouwd was, is vernietigd. Wageningen en Moengo zijn ghost towns. Paranam wordt straks ook een ghost town. Straks is geheel Suriname een ghost town”, stelt Kalloe.
Volgens Kalloe wilde men alleen de pot van de ontwikkelingshulp hebben. De ontwikkelingshulp heeft volgens hem er ook toe bijgedragen dat Suriname in zulke grote problemen zit. “Wil je uit deze crisis komen, zal je ook ons kiesstelsel moeten veranderen. Onder de huidige omstandigheden heeft geld stoppen in Suriname geen zin. Het is een wet van blijvende ellende met dit kiesstelsel”, meent Kalloe. Als het aan Kalloe lag, had Suriname beter niet onafhankelijk moeten zijn. “We gaan van de ene crisis naar de andere. Alle natuurlijke hulpbronnen en de ontwikkelingshulp waarop men bouwde, zijn op. Men hoeft niet op Staatsolie te rekenen, omdat de olieprijzen internationaal nog verder zullen dalen. Nu zijn wij compleet aan de grond”, weet Kalloe te vertellen.
De onafhankelijkheid is een zaak geweest van de minderheid. Het is volgens Kalloe de meest ondemocratische beslissing, die onder het koloniaal gezag genomen is. “We zien ook dat Nederland die fout niet meer herhaald heeft op de Antillen. Daar zijn er wel referendums gehouden. Voor de Antillen is Suriname per definitie een les geweest. In deze tijd kun je beter bij een groter geheel zitten, omdat je als klein land, vanwege al hetgeen er in deze wereld gebeurt, verloren bent. Suriname heeft geen bondgenoten op dit moment. Suriname heeft alleen relaties met drenkelingen. Ere wie eer toekomt. Lachmon had het goed ingezien”, aldus Kalloe.

error: Kopiëren mag niet!