Breeveld: “Na 40 jaar is volk gebeten hond”

“Na 40 jaar moeten wij constateren dat van alle voornemens niet veel terecht is gekomen en dat het volk de gebeten hond is. Keer op keer is de bevolking bedrogen uitgekomen. Heeft dat te maken met de gulzigheid? Met de hebzucht van enkelen of met a-patriottisch gedrag. Of simpelweg met de wijze van politiek voeren, waarbij te veel beloofd wordt aan het volk in plaats het volk te inspireren tot zelfwerkzaamheid.” Dit stelde DOE-fractieleider Carl Breeveld woensdag bij de bijzondere openbare vergadering van De Nationale Assemblee (DNA) in de Congreshal. Volgens de parlementariër heeft Suriname aardig wat ontwikkeling in de afgelopen 40 jaar meegemaakt. Dit zorgt volgens hem voor dat grote delen van het volk zich vandaag nog afvragen wat het land precies bereikt heeft. Hij bracht in herinnering dat de grondwet van het land duidelijk aangeeft dat het volk de hoogste macht heeft. Echter blijkt volgens hem dat vele politici dit zijn vergeten. Volgens hem moeten politici daarom de hand in eigen boezem steken. “Ik spreek de wens uit dat deze belangrijke rol van het volk vanaf nu, niet slechts tijdens verkiezingen geëtaleerd zal worden, maar dat de volkswil leidend zal zijn bij het beleid dat wordt gevoerd”, aldus Breeveld.
Breeveld schetste een beeld van welke ontwikkelingen na de onafhankelijkheid van 1975 en de beëindiging van de militaire periode in 1987 met zich meebracht. “In 1975 kreeg Suriname het grootste bedrag aan ontwikkelingshulp ooit aan een voormalige kolonie gegeven: 3.5 miljard Nederlandse guldens. Voorzitter, laten wij nu eindelijk gaan begrijpen dat wij niet ten behoeve van onszelf hier zitten, en er niet voor ons zelf zijn. Politici moeten eerlijk en transparant hun werk doen, terwijl wij meer ownership van het volk mogen verwachten”, aldus de coalitieleider.
FR

error: Kopiëren mag niet!