AOV’ers zien steun ‘Sozanet’ als belediging

“Zorgen voor de oudjes in Suriname, was dat niet de bedoeling van al die verkiezingspropaganda en de optrekking van de AOV gelden naar SRD 525? Dat de Surinaamse munt gedevalueerd is en de nieuwe stroom- en watertarieven slechts enkele dagen verwijderd zijn, is een klap in het gezicht van de ouderen. Dan komt de president doodleuk zeggen dat hij ons met een eenmalige steun van een extra SRD 50 zal helpen. Het is een belediging van de oudjes van dit land”, vinden enkele seniorenburgers die Dagblad Suriname in een supermarkt tegenkwam. De 73-jarige mevrouw Pamela moest SRD 73 betalen en was erg ontstemd. Het ministerie van Sociale Zaken zal in het kader van een ‘Sozanet’ een eenmalige uitkering van SRD 50 op de Algemene Oudedagsvoorziening (AOV) van SRD 525 proberen te brengen. Volgens Sozavo-minister Joan Dogojo wordt eraan gewerkt om de AOV gelden officieel tot SRD 575 op te trekken. Volgens mevrouw Pamela is SRD 575 ‘een grap’ en wordt er niet omgekeken naar de ouderen. Terwijl juist deze groep het meest gesteund moet worden, aangezien ook zij in hun dienstjaren veel betekend hebben voor de opbouw van de Surinaamse samenleving.
“Op de overheid rekenen is zelfmoord”
Na 35 dienstjaren achter de rug te hebben gehad, is mevrouw Pamela ervan overtuigd dat haar AOV van SRD 525 per maand veel te laag is. Dit komt omdat ze te maken heeft met onkosten als stroom en water die ervoor zorgen dat ze aan het einde van de maand nauwelijks wat overheeft voor zichzelf. Daarbij moet zij aan het eind van de maand november de nieuwe verhoogde tarieven van de NV Energie Bedrijven Suriname (NV EBS) en de Surinaamsche Waterleiding Maatschappij (SWM) ophoesten. “Ik kan de bedragen niet betalen. Ook al eet ik helemaal niet. Ik hoop dat mijn kinderen mij kunnen helpen, want op de overheid rekenen is zelfmoord”, stelt de gepensioneerde vrouw. “Nu ik mijn boodschappen moet betalen, zie ik hoeveel ik eigenlijk kwijt ben voor zo weinig. Zoveel ben ik namelijk kwijt voor slechts melk en wat groente, terwijl dit toch echt belangrijke voedsel is voor ons ouderen. Daarnaast kan ik weinig boodschappen doen, die voor een lange tijd mee moeten”, aldus mevrouw Pamela.
Geen ruimte voor sociaal beleid
Op de begroting van 2015 was voor kinderbijslag nog SRD 26.8 miljoen opgebracht. Dat wordt in 2016 teruggeschroefd naar SRD18.5 miljoen. AOV loopt terug van SRD 308 miljoen naar ongeveer SRD 127 miljoen. Op basis van deze cijfers heeft Dogojo weinig ruimte voor sociaal beleid. “Na de begrotingen te hebben doorgenomen, denk ik dat de regering Bouterse-Adhin geen ruimte meer heeft voor een sociale paragraaf binnen hun beleid”, stelt assembleelid Marinus Bee. Volgens Bee moet de regering dit eerlijk aan het volk kunnen vertellen. De politicus hoopt dat er in ieder geval geen problemen ontstaan bij de uitbetaling van AKB en AOV, omdat de regering dan sowieso correcties in de conceptbegrotingen zal moeten aanbrengen. Vooral de uitbetaling van AOV kan en mag volgens hem niet in gevaar komen. Met het wegvallen van het sociaal beleid gaan mensen harder moeten werken om maandelijks te kunnen overleven. Vooral het wegvallen van bepaalde zaken als naschoolse opvang en de steeds late uitbetaling van bepaalde sociale toelages zijn volgens Bee al nijpend.
FR

error: Kopiëren mag niet!