Unasat en Surmac tekenen 'green goldmining' overeenkomst

CKC Surmac NV en de Stichting University of Applied Sciences and Technology Suriname (UNASAT Suriname) zijn gisteren een overeenkomst aangegaan voor ‘green goldmining’
Green Goldmining houdt in dat men zo ‘groen’ mogelijk op zoek gaat naar goud, zonder het gebruik van kwik. Volgens Unasat voorzitter Glenn Geerlings is deze overeenkomst belangrijk voor de UNASAT School of Geology and Mining Technology. Het primair doel van deze studierichting is de introductie van kwikvrije productietechnologie in Suriname met hoog recovery rendement en lage productiekosten. Deze richting is onlangs gestart met een training voor kwikvrije productie van goud. Het vraagstuk van apparatuur en locaties was hierbij zeker van belang. De stichting beschikte niet over de equipment. Vandaar de rol van Surmac hierbij belangrijk was. “Door samenwerking met Surmac kunnen wij beschikken over een van de belangrijkste componenten van de productielijnen om kwik vrij te kunnen produceren. Dat zijn de concentrators. Deze concentrator heeft Unasat voor een bepaalde tijd in bruikleen gehad”, zegt Geerlings.
De studenten zullen dus op deze machines werken, maar vooral de kleine mijnbouwer die met kwik bezig is, zal hierbij erop worden gewezen hoe zaken anders kunnen worden gedaan. De methodieken om kwik vrij te kunnen mijnen, zijn zwart op wit vastgelegd zodat het herhaalbaar blijft. Maar er is natuurlijk training nodig voor de kleinen mijnbouwer. Die training wordt verzorgd door de mensen die door Unasat zijn getraind. Er wordt hierbij een train de trainer situatie gecreëerd.
Surgold heeft hierbij ook de gelegenheid geboden om op hun concessie te Meriam een pilotplant op te zetten. De resultaten daarvan zijn volgens Geerlings bijna verbluffend. “Daar zullen wij de komende dagen de belanghebbenden op wijzen”, stelt de voorzitter.
De training is voor 6 maanden geprogrammeerd. Daarin zitten afgestudeerde NATINers en afgestudeerden van de universiteit met mijnbouwopleidingen. Aan de training doen zeker 30 trainees mee.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!