Spoed RvM om devaluatie Surinaamse munt

De regering zal vandaag een spoed raad van ministers vergadering beleggen om meer inzicht te krijgen over de recente devaluatie van de Surinaamse munt. Deze mededeling deed vicepresident Ashwin Adhin donderdag in De Nationale Assemblee (DNA). De vp benadrukte dat de regering met veel bezorgdheid kijkt naar de precaire situatie in het land. Dit is waarom gelijk na de aankondiging van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) woensdagavond regeringsleden per direct bij elkaar zijn geweest om het bezuinigingsplan van de regering te concretiseren. Ook het onlangs aangekondigde sociaal vangnet is aan de orde gekomen. Deze RvM wordt vrijdag voortgezet en zal daarna verslag worden uitgebracht aan het parlement. Adhin benadrukte op vragen van assembleeleden dat president Desi Bouterse deze problemen wel degelijk volgt. Indien nodig zal het staatshoofd meer informatie op een persconferentie verschaffen. De CBvS heeft de middenkoers vastgesteld op SRD 4,00 per US dollar. De moederbank zal een verschil tussen de aan- en verkoopkoers hanteren van ongeveer 1 procent rond de middenkoers. Dat wil zeggen, dat de aankoopkoers wordt vastgesteld op SRD 3,96 per US-dollar en de verkoopkoers op SRD 4,04 per US-dollar. Verschillende assembleeleden zijn woedend over de maatregelen van de regering.
In crisistijd moet president met volk communiceren
“Wanneer wij een crisistijd verkeren, moet de president met het volk communiceren. We zijn nu in een crisis. Via ons of rechtstreeks, want hij houdt van persconferenties”, stelde assembleelid Marinus Bee. De parlementariër vindt het niet kunnen dat het volk in problemen leeft, terwijl het staatshoofd nergens te zien is. Hij had zelf enkele uren eerder een kijkje genomen bij de verschillende pompstations. Voor de politicus is de situatie in het land precair, wanneer de CBvS bekendmaakt dat de Surinaamse munt zal worden gedevalueerd. Bee zei verder dat de situatie ook te wijten is aan de NDP-fractie die de regering, ondanks fouten, steeds blijft beschermen. NDP-parlementariër Rabin Parmessar was het echter niet eens met de stelling van de Abop’er. Volgens hem heeft de paarse fractie keer op keer bij begrotingsbehandelingen bewezen dat zij de regering kritisch begeleid. Bij alle wetswijzigingen en begrotingsbehandelingen zijn er volgens hem wijzigingen aangebracht. “Decennialang heeft de oude politiek met wetsontwerpen hier gezeten en klakkeloos behandeld. Het doet pijn om de waarheid te horen”, benadrukte Parmessar.
FR

error: Kopiëren mag niet!