Sham Binda: “CBvS heeft een syndroom van verrassingseffecten”

Sham Binda, voorzitter van de Akmos, is van mening dat de Centrale Bank van Suriname met een syndroom van verassingseffecten rondloopt. “In de economische wereld moet je voorspelbaar zijn. Men heeft niet eens met de spelers in de samenleving gesproken over hoe de devaluatie in gang te laten nemen”, zegt Binda. Er is gedevalueerd, maar volgens Binda biedt deze devaluatie geen oplossing. “Na een paar maanden, wanneer de koers nog steeds op hol staat, krijgen wij weer een devaluatie. Bij deze devaluatie creëert men een hyperinflatie. De prijzen schieten zwaar omhoog en lonen en salarissen blijven op hetzelfde niveau”, stelt Binda.
Het vervelende volgens Binda is dat men maatregelen afkondigt, zonder een strategie erbij te vermelden hoe het geheel zal worden opgevangen. “Er is geen enkele strategie ontwikkeld voor het vergroten van de verdiencapaciteit. Zelfs bij de belastingen is dat niet bekend. Het moment de koopkracht steeds minder wordt, wordt de belastinginning ook minder. Dit komt omdat de bedrijven minder belasting zullen afdragen. Langzamerhand zullen de importen ook afnemen, omdat de vraag zal afnemen. Dit, ondanks de behoefte blijft voortbestaan. Alle basisgoederen die door de overheid zogenaamd werden gesubsidieerd, zullen ook in prijs omhoog gaan. Men zei indertijd dat er een sociaal vangnet zou komen. Er is niets van terechtgekomen. De arme mensen zitten in grotere problemen. Met deze devaluatie zullen ook de lopende bankrenten omhoog gaan, want het geld is officieel ontwaard.”
“Er zijn genoeg mensen die met ontslag gaan van de bedrijven als Iamgold en Suralco. Het is voornamelijk technisch personeel dat wij zo meteen kwijt zullen raken. Men moet niet vergeten dat wij Caricom member zijn. Ze zullen zo ver er behoefte is op één der eilanden werk zoeken, vinden, en uiteindelijk ben je ze kwijt”, stelt Binda. Dit zijn dus naar Binda zijn mening ondoordachte handelingen. “Men denkt dat door de devaluatie de koers zal droppen. De behoefte blijft voortduren. Als je in een woestijn een flesje water voor SRD 5 verkoopt en anderen zegt om het ook voor SRD 5 te verkopen, gaat het niet werken, zolang je geen waterbron tegenkomt. Pas wanneer de deviezen aanwezig zijn, komt de druk op de valutamarkt te vallen”, aldus Binda.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!