Politie kreeg dagen eerder tip in roofkwestie Meriba

Politie kreeg dagen eerder tip in roofkwestie Meriba1
Politie kreeg dagen eerder tip in roofkwestie Meriba2De politie zou veel eerder op de hoogte zijn gebracht over de roofoverval, waarbij Romano Meriba, de pleegzoon van president Desi Bouterse, vermoedelijk betrokken zou zijn geweest. Zo konden de wetsdienaren de zaken in het geheim voorbereiden en per direct invallen toen het strafbaar feit werd gepleegd. Deze onthulling deed minister Jennifer van Dijk-Silos donderdag op een persconferentie. De bewindsvrouw deed haar petje af voor het Korps Politie Suriname (KPS), dat ondanks schaarse financiële middelen en structurele problemen, in staat is geweest de veiligheid van de samenleving te waarborgen. “Natuurlijk wist de politie eerder hierover. Je gaat wel niet verwachten dat wij een tip publiekelijk bekend gaan maken om de rovers juist te helpen”, stelde de bewindsvrouw. Silos hekelde de reactie van de beroofde ondernemer, die eerder in de media aangaf dat hij een politieagent een van de rovers van dichtbij heeft zien neerschieten. “De heren hadden zware wapens en handgranaten die in ieder geval niet van het KPS afkomstig zijn. Wat verwacht u nog dat de politie in zo een geval zal doen?” , aldus de minister.
Geen klassenjustitie
De minister ontkent enige vorm van klassenjustitie te hebben toegepast wegens de betrokkenheid van de pleegzoon van het staatshoofd. “Toen had ik wat namen, maar nu weet ik wat meer. Wanneer ik aan klassenjustitie zou doen, zou dat betekenen dat de pleegzoon van de president nu op vrije voeten zou zijn. Want hij is zo lief geweest om zich aan te melden, zodat wij hem direct vrijlaten”, stelde Silos. Ook benadrukte zij dat Meriba niet op de plaats van delict is aangehouden of aangetroffen. Zij vraagt zich af wat er dan over de verdachte te zeggen is. Silos, die van huis uit advocaat is, zegt te weten dat de minister van Juspol een belangrijke schakel is bij de opsporing. Echter zegt zij ook dat de autonomie van het Openbaar Ministerie (OM) gewaarborgd moet worden. Zij bemoeit zich niet met deze zaak.
De aanhouding van Romano Meriba, Errol S. alias Airco, Steven B. alias Sriba, Anthony Ch. en de ondernemer Rohitas S., is door de rechtercommissaris met 30 dagen verlengd. Zij worden ervan verdacht deel uit te maken van de bende, die op maandag 9 november betrokken is geweest bij de beroving in Paramaribo Noord. Bij een actie van de politie in de zaak, zijn 2 verdachten, Melvin Tob en Siegmund Struiken, dodelijk geraakt tijdens een vuurgevecht aan de Bonistraat. Twee agenten raakten daarbij gewond. De verbijstering in deze zaak is dat iemand van de bende er niet voor heeft geschroomd een granaat in de richting van de politie eenheid te gooien. Daarnaast zijn er zware wapens en politie-uniformen aangetroffen in het voertuig van de criminelen.
KPS zal veiligheid garanderen
De minister vertelde verder dat het beleid van veiligheid voortgezet zal worden door het KPS. Ondanks schaarse middelen heeft zij ervoor gepleit dat het Korps goed wordt geëquipeerd en de rotte appels uit het KPS worden gehaald. Er komt daarom een nieuw mutatiebeleid bij de politie. Ook de surveillance op straat is verhoogd en er zullen binnenkort helikopters worden ingekocht om de surveillance vanuit de lucht uit te voeren. Dit wordt gefinancierd uit een deel van de begroting van de brandweer en zal in samenspraak met Defensie gebeuren. Daarnaast worden binnenkort 200 nieuwe rekruten toegelaten. Wildwest gebieden in het binnenland zullen binnenkort samen door het Nationaal Leger en de politie worden bezocht.
FR

error: Kopiëren mag niet!