Minister Hoefdraad: ‘A kondre no bankroet’

‘A kondre no bankroet’, stelde minister Gillmore Hoefdraad van Financiën de Surinaamse bevolking gerust in het programma Bakana Tori gisteren. ‘Er moet nog heel veel gebeuren voordat we in zo’n situatie terechtkomen. Het is wel een moeilijke situatie. Maar net als in 2011, toen de situatie ook dezelfde was, zullen we eruit komen met een goede aanpak. In 2011 sprak men na 3 tot 4 maanden niet meer over de devaluatie en we zijn eruit gekomen’, ging Hoefdraad verder. De minister reageerde naar aanleiding van de devaluatie van de Surinaamse munt door de Centrale Bank van Suriname (CBvS) met ongeveer 25% op woensdag 18 november.
Hoefdraad legde uit dat hij 3 maanden als minister aanzit. ‘In deze periode hebben we heel was manco’s ontdekt in de financiële administratie, die ruimte biedt tot gerommel, opblazen van prijzen, leveren van diensten zonder controle enz. Dit alles wordt nu gecorrigeerd. We gaan de economie hervormen; een andere financiële administratie bouwen. Er moet een sterke en efficiënte overheid komen. Maar we komen er absoluut uit’, was Hoefdraad optimistisch. Hij zegt dat de hervormingen eerder niet konden plaatsvinden, doordat we midden in de verkiezingsperiode zaten. ‘Dan kun je geen structurele hervormingen doorvoeren.’
De voormalige governor van de CBvS geeft verder aan dat we uit deze moeilijke situatie in 2016 sowieso niet eruit zullen komen. ‘2016 wordt een moeilijk jaar. In 2017 kunnen we een opleving krijgen met de productie van Surgold en de Staatsolie raffinaderij.’ Hij belooft dat er binnenkort meer informatie over deze situatie naar buiten zal komen, waaronder de fiscale bezuinigingen. Volgens de minister wordt er door de regering al zwaar bezuinigd. Dienstreizen zijn gebracht naar 0%, terwijl ook gelet wordt op brandstof en auto’s. Er is een scenario gecreëerd, waarbij zaken die niet nodig zijn, moeten wachten. Elke cent wordt goed besteed.’

error: Kopiëren mag niet!