Jogi: “Samenleving in 5 jaar tijd 50% armer”

Assembleelid Mahinder Jogi is helemaal niet onder de indruk van het besluit van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) om de Surinaamse munt met 25% te devalueren. Volgens de parlementariër was de US dollarkoers in 2010 op SRD 2.80. Vergelijkend met de nieuwe koers van SRD 4.20, komt hij tot de conclusie dat de samenleving in 5 jaar tijd 50% armer is geworden. “Het gaat om een verschil van SRD 1.40. Toen wij er steeds op wezen om te bezuinigen, luisterde niemand naar ons. Wanneer wij aangaven dat de regering de tering naar de nering moest zetten, werden wij uitgelachen. Kijk wat het rendement nu is”, stelt de politicus. Het besluit is volgens Jogi als een dief in de nacht geïntroduceerd, waardoor het in ieder geval enorme consequenties voor de samenleving zal hebben. Hij verwacht dat de cambio’s de US dollars voor SRD 4.20 zullen verkopen, aangezien dat de bandbreedte is. “Niemand is gek om voor minder te verkopen”, benadrukt de VHP’er. Jogi heeft samen met leden van andere oppositionele fracties om een spoed DNA-vergadering gevraagd, teneinde de financieel-economische situatie bespreken. De assembleeleden wensen van de regering te weten welke maatregelen er getroffen zullen worden om de verdere neergang te beteugelen. De fracties van de VHP, PL, Abop en de NPS hebben de vergadering aangevraagd. Het parlement en de samenleving dienen volgens hem tijdig en afdoend geïnformeerd te worden over de huidige ontwikkelingen en de besluiten van de regering over het te voeren beleid.
Alle diensten en goederen worden duurder
Jogi zegt dat het spin-offeffect ondraaglijk zal zijn. Zo zullen alle diensten en goederen duurder worden, waardoor de consument veel meer zal moeten neertellen. Hierdoor zal er ontwrichting plaatsvinden van het dagelijks leven, criminaliteit zal toenemen zo ook de sociale onrust. “Deze hele situatie vindt zijn oorsprong in 2010, waar een stukje wanbeleid gevoerd is in het land. Een beleid van verspilling corruptie, een beleid waar veel overheidsgelden zijn verdampt en gekanaliseerd naar zaken en sectoren, die ons niets hebben opgeleverd dan die pinarie waarin wij vandaag zijn geraakt.” De parlementariër vindt dat indien de regering had geluisterd het Surinaams volk vandaag bij de viering van 40 jaar Srefidensie niet in dit avontuur was gestort.
Hoefdraad moet hand hierin hebben gehad
Jogi vermoedt dat minister Gilmore Hoefdraad van Financiën ook een hand heeft gehad bij het besluit om de Surinaamse munt te devalueren. Volgens hem heeft de bewindsman nog steeds veel invloed binnen de moederbank, omdat hij dagelijks nog daar kantoor houdt. Ondanks zijn aandacht van de regering om in te grijpen in deze kwestie, ziet hij dat niet gebeuren. “Het is het slechte beleid van Hoefdraad dat heeft gemaakt dat wij sinds 2010 in zo een probleem zitten”, aldus de parlementariër.
Advies maatschappelijke groeperingen aan een kant gegooid
Bij de formatie van de nieuwe regering heeft president Desi Bouterse verschillende maatschappelijke groeperingen gehoord om een indicatie te krijgen hoe de precaire financiële situatie op te lossen. Volgens Jogi is ondanks adviezen van grote financiële deskundigen en de bankiersvereniging besloten om de Surinaamse munt te devalueren. Hij vraagt zich af wat het nut van al die besprekingen dan is geweest. Hij gelooft het verhaal van de dalende prijzen van grondstoffen helemaal niet. “Deze situatie is niet veroorzaakt door de wereldmarktprijs van onder andere grondstoffen, maar door het wanbeleid van de vorige en de huidige regering, dat verkwistend en corruptief is”, aldus Jogi.
Oppositionele partijen zijn gezamenlijk bij elkaar geweest om de situatie te bespreken. Afgesproken is om deze kwestie individueel met hun respectievelijke achterban te bespreken. Zo zal de PL volgens een persbericht haar structuren uitnodigen voor zondag 22 november om 7.00 uur ’s avonds. Voorafgaand aan deze vergadering zal partijvoorzitter Paul Somohardjo om 5.00 uur ’s middags een presentatie houden in het kader van 40 jaar onafhankelijkheid. Deze presentatie is toegankelijk voor een ieder.
FR

error: Kopiëren mag niet!