Surinamers houden een minuut stilte voor slachtoffers Frankrijk

De Nederlandse ambassadeur Ernst Noorman
De Nederlandse ambassadeur Ernst Noorman

????????????????????????????????????
????????????????????????????????????
Gisteren werd op de Franse ambassade een condoleanceregister opengesteld voor een ieder die zijn of haar medeleven wilde tonen aangaande de slachtoffers van de aanslagen in Frankrijk. Om 12.00 uur werd er 1 minuut stilte in acht genomen voor de slachtoffers van de aanslagen. Ook de vertegenwoordigers van andere mogendheden hier te lande maakten van de gelegenheid gebruik om hun medeleven te tonen.
Op 13 november werd de wereld opgeschrikt door berichten van de aanslag in Frankrijk. Zwaarbewapende terroristen hebben een waar bloedbad aangericht in de concertzaal Bataclan. Deze actie heeft tot nu toe 129 doden en 352 gewonden opgeëist, waaronder 3 Nederlanders, 2 Belgen, 1 Spanjaard, 1 Portugees, 2 Roemenen, 1 Brits crewlid van de band Eagles of Death Metal, 2 Mexicanen, 1 Amerikaanse student, 1 Duitse architect, 3 Tunesische zussen en 3 Chilenen. Sommige toeschouwers konden ontkomen of overleefden door zich voor dood te houden. In totaal waren er ruim 100 toeschouwers in de culture tempel. Op verschillende plekken werden gisteren de slachtoffers herdacht en een minuut stilte gehouden. De Franse driekleur verlichtte diverse monumentale gebouwen in hoofdsteden en hebben mensen op verschillende social sites als facebook en twitter mensen hun medeleven getoond door hun profielfoto in de Franse vlag te hullen. De EU gaf een korte verklaring af, waarin medeleven werd betuigd met Frankrijk en de slachtoffers. Zeven daders zijn om het leven gekomen en er zijn 3 mensen gearresteerd die nog niet bekend waren bij de Franse veiligheidsdiensten.
‘Frankrijk is in oorlog’
Ook in Frankrijk werd een minuut stilte in acht genomen. ‘Frankrijk is in oorlog.’ Na een minuut stilte begint de Franse president Hollande met deze woorden zijn toespraak in Versailles. ‘Het is geen oorlog tussen beschavingen, want deze moordenaars staan voor geen enkele vorm van beschaving.’ In een unieke toespraak tegenover de twee Franse Kamers, kondigde Hollande in reactie op de aanslagen aan de strijd tegen IS in Syrië te intensiveren. ‘Heel Frankrijk is slachtoffer van de aanslagen’, zegt Hollande in zijn speech. ‘Frankrijk, dat van het leven houdt, van sport, van feest. Frankrijk met al zijn religies.’ Hij noemt een aantal namen van de ‘onschuldige doden, die zijn vermoord omdat ze leefden’. Syrië noemde hij ‘de grootste fabriek van terroristen die de wereld ooit heeft gezien’.
De aanslagen van vrijdagavond in Parijs zijn in Syrië bedacht en gepland, in België georganiseerd en in Frankrijk uitgevoerd. IS, die de aanslagen opeiste, moet volgens Hollande bestreden worden; ‘de terreurorganisatie leeft om te doden’. Om die reden gaat Hollande de strijd tegen IS in Syrië intensiveren. ‘Onze daadkracht wordt alleen maar groter door de aanslag.’

error: Kopiëren mag niet!