Mensen met beperking worden vandaag uitbetaald

mensenFransisca Harpal, diensthoofd van ODAD Sociale Zaken, de dienst belast met de uitbetaling van mensen met een beperking, geeft aan dat de betaling van deze groep vandaag zal plaatsvinden. Het geld is gisteren reeds gestort. Vandaag zullen de betaalmeesters het geld ontvangen van zowel gisteren en vandaag en naar hun desbetreffende betaalposten vertrekken, alwaar de mensen hun geld kunnen ontvangen. ‘De mensen die gisteren betaald moesten worden, worden vandaag uitbetaald en de mensen die vandaag moeten ontvangen, die groep blijft ongewijzigd’, aldus het diensthoofd.
Betaling vertraagd vanwege technisch probleem
De betaling die sinds 10 november moest geschieden, kon niet uitgevoerd worden vanwege een technisch probleem van de Centrale Bank van Suriname (CBvS). Het diensthoofd is zich persoonlijk gaan oriënteren over dit probleem. ‘Hun systeem lag plat en men kon geen fiat (akkoord) verlenen aan de Postspaarbank, zodat de middelen gelicht konden worden. Vanuit de zijde van het ministerie was alles in orde. Vanaf 10.00 uur konden wij niets doen vanwege het technisch gedeelte.’ De mensen die betaald moesten worden, stonden inmiddels op hun geld te wachten.
Betalingsproces is een hele rompslomp
Op een gegeven moment werd verteld dat de betaling pas op 25 november zou plaatsvinden. Gezien die dag een nationale vrije dag is, zou dit vrijwel onmogelijk zijn. ‘Dat berust helemaal niet op waarheid’, zegt Harpal. ‘Het verbaast je soms om de geruchten te horen die allemaal de ronde doen. De verschuiving is echt niet de schuld van Sozavo.’ Volgens het diensthoofd ligt het meer aan het systeem van de uitbetaling, dat echt verouderd is. Het betalingsproces is een hele rompslomp. ‘Het ministerie vraagt autorisatie aan het ministerie van Financiën en dit ministerie stort dat geld op rekening van de Centrale Bank, die op haar beurt fiat moet verlenen. De betaalmeesters komen naar Begrotingszaken, waarbij checks worden uitgeschreven. Met diezelfde checks moeten zij naar de Postspaarbank, waar uiteindelijk fiat wordt verleend door de Centrale Bank. De Postspaarbank kan soms ook niet alle middelen afstaan en dan wordt er met een nieuwe check verwezen naar de Centrale Bank, waarna de middelen in handen komen van de betaalmeesters. Dat systeem werkt niet. We zijn momenteel in een transitiefase en willen overstappen naar een bankbetaling’, aldus Harpal.

error: Kopiëren mag niet!