DNA krijgt geen duidelijke antwoorden in kwestie Alcoa

1DNAHet comité generaal van vrijdag 13 november heeft geen oplossing gebracht, waardoor de regering en de volksvertegenwoordiging nog niet op één lijn zijn over de getekende intentieverklaring met de multinational Alcoa. Dagblad Suriname verneemt dat verschillende assembleeleden nog meer indringende vragen hebben die zij liever in openbaar behandeld zouden willen zien. Vaststaat dat beide partijen meerdere vergaderingen zullen beleggen om uit te komen in deze kwestie. Heet hangijzer tijdens de vergadering was de ontmanteling van de Suralco-plant te Paranam. Vooral de oppositie vindt dat er genoeg buitenlandse investeerders zijn die de voortzetting van de bauxietsector kunnen garanderen. VHP-fractievoorzitter Chandrikapersad Santokhi bevestigde tegenover journalisten dat hij uit eigen oriëntaties al weet dat ondernemers uit Brazilië, Frankrijk, China en India interesse hebben getoond. Verder is benadrukt door diverse parlementariërs dat de Brokopondo-overeenkomst een wettelijke basis heeft, die niet terzijde geschoven kan worden met een intentieverklaring. Ook het feit dat de Afobakakrachtcentrale eind 2019 wordt overgedragen aan Suriname is nog onduidelijk.
De besloten vergadering heeft vrijdag urenlang geduurd en werd gekenmerkt door een aantal schorsingen. President Desi Bouterse zou het parlement op de hoogte hebben gesteld dat Suriname het beste uit de getekende MoU heeft geprobeerd te halen. Gezien de positie van Suriname was het volgens hem een ‘take-it-or-leave-it-situatie’, waardoor de regering niet meer uit de MoU heeft kunnen halen. Het staatshoofd staat open voor aanpassingen, maar benadrukte dat er ook degelijk rekening is gehouden met de voorwaarden die de multinational zelf heeft gesteld. Zowel oppositie als coalitie heeft na intern beraad en onderling overleg besloten dat meer ruimte aan deze kwestie zal moeten worden geboden. Er zijn volgens hen te veel vragen die nog antwoord moeten hebben. De regering had aanvankelijk verwacht dat zij vrijdag al uit deze kwestie zou komen. Het is nog niet duidelijk wanneer de eerstvolgende vergadering zal worden gehouden. Vernomen wordt dat het van de week zal geschieden.
FR

error: Kopiëren mag niet!