Bedrijfsleven gaat akkoord met 60% tariefsverhoging

Het bedrijfsleven gaat akkoord met de 60% verhoging van de energietarieven. Dit zei voorzitter Ferdinand Welzijn van de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB) in het actualiteitenprogramma Rashied Pierkhan’s Kal Aaj Aur Kal (KAAK). Met de gefaseerde verhoging van 35 cent zijn de organisaties akkoord gegaan. Welzijn benadrukt nu dat voorlopig de 58 cent zal worden gehandhaafd, waarvan het bedrijfsleven voorlopig de 35 cent wel zal betalen. Waarmee de organisaties eerder niet akkoord gingen, is het feit dat de 35 cent op grond van een basisprijs van 58 cent werd berekend. De organisaties gingen uit van een basistarief van 43 cent, 60% daarvan kwam neer op 26 cent.
In de afgelopen twee maanden heeft de VSB intensief overleg gepleegd met minister Regillio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen en zijn zij tot de conclusie gekomen dat voorlopig de VSB zich terug zou kunnen vinden in de 60%. Dit, onder de voorwaarde dat in de komende periode intensief verder gesproken zal worden over hoe precies een marktconform tarief eruit zou moeten zien. Het resultaat van de definitieve tarieven zal volgens de VSB-topman over 2 tot 3 maanden te zien zijn. Indien het definitieve tarief dan minder uitkomt, zal er dan gekeken worden naar mogelijkheden voor restitutie. Welzijn benadrukt dat restitutie wel van verschillende zaken zal afhangen, waardoor hij niet denkt dat deze inderdaad zal komen. Begin vorige week hebben bedrijfslevenorganisaties een brief van de bewindsman gehad, waarin hij vraagt personen aan te wijzen voor een commissie, die vervolggesprekken zal voeren. “Partijen moeten uiteindelijk komen tot een tarief dat marktconform is, waarbij alle vet eruit gehaald is. Iedereen zou ongeacht inkomen het juiste bedrag moeten betalen voor de gebruikte energie”, stelt Welzijn.
De bedrijfslevenorganisaties zijn allemaal op één lijn met het standpunt betreffende de aangekondigde energietarieven. De bedrijfslevenorganisaties willen nu duidelijkheid hebben over het KvA-verbruik.
FR

error: Kopiëren mag niet!