Buitenlandse vakantiegangers dialyseren vaker in Suriname

Steeds meer dialysepatiënten uit het buitenland, met name Nederland, maken gebruik van de mogelijkheid om gedurende hun verblijf in Suriname te dialyseren. Vakantiedialyse stelt ook deze patiënten in staat om van een onbezorgd verblijf te genieten, omdat zij hun dialysebehandelingen niet hoeven te onderbreken. De in Nederland woonachtige Razia Santoe (39) is inmiddels al voor de tweede keer met vakantie in Suriname en ondergaat haar dialyses bij Diapura Diakonessenhuis. Zij stelt een aantal voorwaarden waaraan een dialysecentrum moet voldoen en daar is hygiëne één van. ‘Je hebt een bepaald beeld van een dialysecentrum, dat het netjes en schoon is. Belangrijk is ook dat de verpleging en de artsen goed opgeleid zijn. Dit is de tweede keer dat ik hier kom en nu het zó goed is gegaan, is het heel gemakkelijk om die stap te zetten om weer naar hier te komen.’
Volgens Santoe voldoet Diapura behoorlijk aan de standaarden die in Nederland worden gehanteerd. Dat ervaart zij als geruststellend. Pluspunt is dat zij geen rekening hoeft te houden met taalbarrières, maar gewoon Nederlands kan praten. Bij Santoe werd ruim 12 jaar terug hoge bloeddruk ontdekt, maar vanwege een versnelde achteruitgang van haar nierfuncties dialyseert zij inmiddels al langer dan 2 jaar. Twijfels over het al dan niet op vakantie gaan naar het buitenland, met name Suriname, gingen snel over na een persoonlijk gesprek met een vertegenwoordiger van Diapura in Nederland. Haar eerste vakantie in Suriname heeft zij als zó goed ervaren, dat zij volledig over haar twijfels heen is. Inmiddels is ze al voor de tweede keer met vakantie in Suriname. Santoe heeft in de afgelopen tijd haar schoonfamilie en eigen familie hier kunnen bezoeken. ‘Ik heb heel veel leuke dingen gedaan, ben naar het binnenland gegaan en heb heel veel tripjes gemaakt. En dat kan, omdat ik door de week maandag, woensdag en vrijdag dialyseer, dus vrijdagmiddag kan ik altijd weggaan en zondag terugkomen en dan kan ik gewoon weer dialyseren. Dus het is heel fijn dat het schema zodanig geregeld is dat ik ook nog kan genieten van mijn vakantie.’

error: Kopiëren mag niet!