Arbeiders SIS zeggen samenwerking met directeur Adhin op

In een brief aan de aandeelhouders hebben 35 werknemers van NV Seafood Industries Suriname (SIS) de samenwerking met huidige directeur Vincent Adhin opgezegd. ‘We zien het niet langer zitten en zeggen de samenwerking met de huidige directeur op en zien uw gepaste maatregelen uiterlijk maandag 16 november 2015 tegemoet’, schrijven de arbeiders aan de aandeelhouders. Onder andere ernstige minachting van het arbeidersbelang, slechte bedrijfsvoering, onbetrouwbaarheid en moreel verval worden Adhin verweten.
Directeur Adhin zegt aan Dagblad Suriname dat het om contractarbeiders gaan. ‘Ze willen loonsverhoging en de basiszorgverzekering. Maar een loonsverhoging voor contractors gaat moeilijk. Ze hebben dagen waarop ze wel en geen producties leveren’, zegt hij. Over de dagen waarop er wel productie is, worden ze uitbetaald. ‘Ik kan me goed verplaatsen in de schoenen van de contractors’, zegt hij. Voor vandaag zal Adhin een gesprek voeren met contractarbeiders. Hij wil samen met de rvc als eerste gaan werken aan de basiszorgverzekering. ‘We zijn er goed van bewust dat de overheid bezig is af te stappen van het model van gratis verzekering. Toch zal er een uitweg gezocht moeten worden om de contractors enigszins tegemoet te komen.’
Deze brief is ook gestuurd naar de leden van de raad van commissarissen (rvc) en de minister van LVV. President-commissaris van SIS, Dennis Menso, zegt aan Dagblad Suriname dat hij de brief nog niet gehad heeft, maar wel heeft mogen lezen. ‘Ik ben door de aandeelhouders gewezen op de brief. Ik zal maandag een vergadering beleggen met de rvc-leden en praten over deze punten. Op dit moment kan ik inhoudelijk niet praten over het schrijven. Dat zou niet elegant zijn naar de directeur toe’, zegt Menso.
In de brief aan de aandeelhouders, getekend door 35 werknemers, wordt een zestal punten tegen de directeur weergeven. Zo zeggen de arbeiders dat de directeur geen van de 3 sociale wetten, te weten het minimumloon, de basiszorgverzekering en het algemeen pensioen, die de regering heeft ingevoerd, heeft geïmplementeerd. ‘Verder is de communicatie binnen het bedrijf sinds zijn aantreden slechter geworden, waardoor mensen langs elkaar werken. Er worden door de directeur eenzijdige besluiten genomen, die niet zoals voorheen worden besproken met de structuren van het bedrijf, met als gevolg frustraties en verwarring onder het personeel. De directeur is vaker onbereikbaar en heeft helemaal geen bijdrage in het bedrijfsproces. Door het veelvuldig gebruik van krachttermen door de directeur voelen wij als personeel ons sterk beledigd, ernstig bedreigd en dat komt ons gevoel van menswaardigheid helemaal niet ten goede’, aldus het schrijven van de arbeiders.
SIS is een dochteronderneming van NV Sail, die de garnalenlijn uitvoert. Adhin, broer van vicepresident Ashwin Adhin, werd na het aantreden van deze regering aangesteld als de nieuwe topman en verving toen de PL’er Rudy Soerodimedjo. SIS is 85% in handen van de overheid en 15% van de aandelen liggen bij een particulier.
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!