Stutgard: ‘BOG geeft laboratorium AZP brevet van ongeschiktheid’

De leiding van het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG), in de persoon van directeur Lesly Resida, heeft het microbiologisch laboratorium van AZP een brevet van ongeschiktheid gegeven. Het laboratorium, onder leiding van John Codrington, heeft na microbiologische analyses op verscheidene personen het virus Zika geconstateerd en dit bekendgemaakt aan de gemeenschap, met als doel dat snel maatregelen kunnen worden getroffen voordat een epidemie uitbreekt. ‘Maar wie schetst mijn verbazing als het BOG, onder leiding van drs. Lesly Resida, doodleuk zegt dat men eerst een second opinion van een buitenlands laboratorium wil hebben voordat maatregelen worden genomen’, zegt Ricky Stutgard, levensmiddelentechnoloog.
Wat BOG echter niet zegt, is wanneer die second opinion zal plaatsvinden en wat men ondertussen zal doen, terwijl op die second opinion wordt gewacht. Wederom blijkt dat bij opkomende epidemieën het BOG laks, traag en onverschillig reageert en altijd laat acties onderneemt. Denk maar aan de verscheidene Dengue-epidemieën en de recente Chikungunya-epidemie, waar honderden Surinamers nog steeds last van hebben. Resida gaf ook een ander merkwaardige reactie aan in de media. Hij stelde dat het de verantwoordelijkheid van de Surinaamse burgers is om te voorkomen dat epidemieën zich voordoen. Zij moeten hygiënisch zijn en geen vuil verzamelen. ‘De vraag is dan wie de bevolking moet monitoren, controleren, waarschuwen, richting geven wat te doen als die niet de taken zijn van het BOG? Wat is dan de functie van het BOG?’
‘Wat de leiding van het BOG waarschijnlijk niet weet, is dat mensen naast sociale neigingen ook egoïstische en agressieve trekken vertonen. Een leefbare samenleving is alleen mogelijk als er afdwingbare regels zijn. Deze afdwingbare regels kunnen alleen door een autoriteit met gezag (zoals het BOG) afgedwongen worden. Het feit dat het BOG niet zelf voor de second opinion kan zorgen, toont aan dat zijn laboratorium minder gefaciliteerd is dan het laboratorium van AZP, maar men meent een grote mond op te zetten door te stellen eerst op een second opinion te wachten. Terwijl het gras groeit, sterft het paard’, aldus Stutgard.

error: Kopiëren mag niet!