Alternatief voor padieboeren

Factor Plus, een factormaatschappij die al sinds 2006 in de regio opereert, is voornemens mogelijkheden voor debiteureninkoop in Suriname en Guyana te bekijken. Dit meldt Caribbean News Now. Volgens het bericht gaat het sec om de rijssector, om de kloof tussen de padieboer en de periode van uitbetaling kleiner te maken. Dit betekent dat de padieboer zou moeten exporteren en niet afhankelijk zou hoeven te zijn van een andere exporteur. Debiteureninkoop is een financiële dienstverlening, die padieboeren toelaat om hun facturen direct in contant geld om te zetten, zodat zij hun bedrijfsvoering kunnen financieren. De boer verkoopt zijn facturen aan de factor en die ontvangt onmiddellijk een voorschot. Dit is vaak 70-90% van de factuurwaarde, afhankelijk van de specifieke situaties en de industrie. Het gaat hierbij om ‘non-recourse factoring services’, waarbij de factormaatschappij de risico’s van verplichtingen van de opkoper voor haar rekening neemt. Factor Plus vraagt hooguit 7% aan bemiddelingsrente. De leverancier is dus niet meer verantwoordelijk voor de omissie van de opkoper.
Volgens volksvertegenwoordiger Mahinder Jogi (VHP) bestaat er bij deze voor de boer een stukje zekerheid. Jogi stelt naar de Surinaamse situatie wel ook concreet de vraag, wie precies zal exporteren. “Gaat de padieboer de deal aan of de exporteur?”, stelt Jogi. “In Suriname hebben wij een Vereniging van Verwerkers en een Vereniging van Verwerkers en Producenten. Wanneer zo een entiteit een deal zou aangaan met verwerkers in Suriname, hebben de verwerkers zekerheid. Als zij hun geld krijgen, betekent het dat de boeren hun geld krijgen”, zegt Jogi.
Volgens ondernemer Leakat Mahawatkhan moet deze zaak goed worden bekeken. Mahawatkhan heeft als leverancier met de betalingen door exporteurs in de meeste gevallen geen problemen. “Als Factor Plus zaken wil doen, moet zij in ieder geval niet met de ministers praten die haar naar hun eigen vrienden zullen sturen. De boer exporteert niet. Hij levert aan een molenaar of een verwerker. Ook zijn niet alle verwerkers exporteurs. Een boer met één hectare aan aanplant kan ook niet zelf exporteren. Hij heeft geen molen, noch een droger. Wij hebben dus de tussenschakels nodig. Factor Plus kan dus zaken doen onder voorwaarde dat de boer op tijd en goed wordt betaald”, meent Mahawatkhan.

Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!