Santokhi wil concrete antwoorden regering over Alcoa

Voorzitter Chandrikapersad Santokhi van de Vooruitstrevende Hervormings Partij (VHP) wil concrete antwoorden van de regering hebben tijdens het comité generaal dat maandag in De Nationale Assemblee (DNA) wordt gehouden. In de afgelopen periode hebben verschillende fractieleden van de oppositie zelf ook informele gesprekken met zowel Suralco-toppers als andere deskundigen gevoerd om een beter beeld over de situatie te krijgen. “We hebben inderdaad veel gesprekken gevoerd en hebben ook veel vragen”, stelt de VHP-fractieleider tegenover Dagblad Suriname. De VHP heeft na analyse van de intentieverklaring met Alcoa ontdekt dat deze de belangen van Suriname ernstig schaadt. Bij de regering wordt aangedrongen om het memorandum of understanding met de multinational op te zeggen. Er moet gelijk begonnen worden met serieuze onderhandelingen met Alcoa. Terzake deskundigen en bestaande wettelijke structuren moeten worden ingeschakeld. In het memorandum is de mogelijkheid tot intrekking ook opgenomen. Het parlement wil in een geheime vergadering met de regering van gedachten wisselen over het memorandum met Suralco, de afvloeiing van werknemers en herstel van de milieuschade. Namens de VHP-fractie heeft assembleelid Asiskumar Gajadien in de parlementaire ‘Alcoa Commissie’ bijgedragen aan de bevindingen van het parlement.
De leden van de oranje fractie hebben zondagavond in hoofdkwartier ‘De Olifant’ de laatste voorbereidingen gepleegd om zo ook harde informatie tijdens de besloten vergadering te kunnen krijgen. Verschillende fracties, waaronder ook de NPS, willen weten wie de aanzet heeft gegeven voor het beëindigen van Suralco-activiteiten in Suriname. Vooral de onvolledige informatie met betrekking tot de overname van de Afobaka-stuwdam in 2019 is een heet hangijzer. De discussie achter gesloten deuren (comité-generaal) is geheim. De geheimhouding wordt door alle Assembleeleden bewaard. Dit is opgenomen in het reglement van orde van de volksvertegenwoordiging. Vergaderingen achter gesloten deuren worden alleen gehouden wanneer er vertrouwelijke informatie wordt verstrekt. Na de besloten vergadering, zullen indien nodig, toch in het openbaar enkele zaken besproken worden die de onderhandelingspositie van het land niet zullen schaden. In principe zijn vergaderingen van DNA openbaar. De voorzitter of vijf Assembleeleden kunnen een voorstel doen met opgave van het onderwerp om achter gesloten deuren te beraadslagen.

error: Kopiëren mag niet!