Proces inspectie nieuwe Airbus SLM ingezet

De huidige A340-300 van de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij is 21 jaar oud. De SLM vliegt uitsluitend de route Amsterdam–Paramaribo met de Airbus A340-300. De vluchten worden het hele jaar door 4 maal per week uitgevoerd. Het contract voor de Palulu verliep in oktober van dit jaar. Via Airbus wordt nu een nieuw 4-motorig vliegtuig gehuurd. Het lag in de bedoeling dat de nieuwe airbus op 25 oktober in Suriname zou zijn. De SLM is vooralsnog niet in staat de stand van zaken aan te geven. Voor de gebruikers van de diensten van de SLM is het van belang om te weten in hoeverre zij op de betrouwbaarheid van de kist mogen rekenen. Om dit vast te stellen, is de inspectie van zo een kist van eminent belang.
Inspectie
De eerste vlucht van Airbus A340 vond plaats op 25 oktober 1991. Er zijn momenteel wereldwijd ongeveer 191 Airbus-kisten in operatie. De Airbus A340 is een 4-motorig verkeersvliegtuig voor de lange afstand van de Europese vliegtuigfabrikant Airbus. Er is een heel proces verbonden aan de inspectie van vliegtuigen. Als een airliner een vliegtuig aan haar vloot wil toevoegen, is er een proces dat zij moeten volgen om dat vliegtuig op hun vergunning tot vluchtuitvoering te krijgen (AOC). In het geval van SLM is dit een certificaat, waarbij zij commerciële vluchten mag uitvoeren. Op elke AOC wordt ook het vliegtuig vermeldt waarmee de operatie kan plaatsvinden. Zo ook zal SLM het proces moeten volgen om de nieuwe Airbus A340-300, die zij wil leasen, op het certificaat vermeld te krijgen. Dat proces is volgens Brain De Souza, directeur Civil Aviation Safety Authority Suriname (Casas), al ingezet.
Het proces is tweedelig. Er is een luchtwaardigheidsdeel, waarbij de Casas nagaat als het vliegtuig luchtwaardig is. Ook het operationele deel (handleidingen), dat te maken heeft met het gebruik van het toestel, moet voldoen aan de eisen van de wet en regelgeving. Dit proces is volgens De Souza een tijdvergend proces. Het proces is eenmalig. Naarmate het vliegtuig in gebruik is, blijft het toezicht van Casas op de operatie, omdat handleidingen niet statisch zijn. Ook op de luchtwaardigheid van het vliegtuig blijft Casas toezicht houden. De toestel moet bijvoorbeeld worden onderhouden zoals voorgeschreven. Jaarlijkse keuringen van alle in Suriname ingeschreven vliegtuigen zijn hierbij zeker van belang.
Geschiedenis kist is van belang
Er staan geen andere Airbus-toestellen dan het huidige van de SLM in Suriname geregistreerd. De aankomende Airbus is een 16,5 jaar oud toestel, dat eerder voor China Southwest Airlines, Garuda en Air China heeft gevlogen. ‘Wij willen er zeker van zijn dat wanneer het toestel een luchtwaardigheidsbewijs krijgt, het ook bij de vorige gebruiker voldaan heeft aan de luchtwaardigheidseisen, die toen al bestonden voor dit type toestel. Wij doen dus een evaluatie van de hele geschiedenis van het toestel’, zegt De Souza. De geschiedenis begint vanaf het toestel uit de fabriek rolde. Het gebruik van een vliegtuig is gebonden aan een onderhoudsprogramma. Dat onderhoudsprogramma wordt gemaakt door de autoriteiten van het land waar het vliegtuig is ontworpen en gebouwd. Alle gebruikers van het vliegtuig moeten zich tenminste aan de basis onderhoudsprogramma’s houden. Vliegtuigen die in Suriname geregistreerd zijn, vallen onder de luchtwaardigheidscontrole van Casas. Als Casas bij een van de vliegtuigen die in Suriname geregistreerd staan, iets opmerkt dat niet bij ander type vliegtuigen kan voorkomen, worden de autoriteiten van het land van fabricatie op de hoogte gesteld. Gedurende het proces van inspectie van de nieuwere Airbus van de SLM zijn er vooralsnog niet van zulke opmerkingen gemaakt. ‘Wij hebben tot nu toe niets negatiefs gevonden. De A340-300 is bij ons een bekend type. Het zijn toch wel vrij betrouwbare vliegtuigen. Veel hangt af van hoe je het toestel onderhoudt. Men moet zich houden aan alle luchtwaardigheidseisen. De leeftijd van een vliegtuig speelt natuurlijk een rol, maar als die instructies worden gevolgd, kan elk vliegtuig een betrouwbaar vliegtuig zijn.’
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!