Diváli ingeluid met aansteken Suriname Diá

frdivaliDe Culturele Unie Suriname (CUS) heeft het jaarlijks gebeuren van de Nationale Diváli Manifestatie gisteren gehouden op het Onafhankelijkheidsplein. Hiermee is het Diválifeest nationaal ingeluid. De organisatie heeft het aanwezige publiek kunnen verblijden met het verbeelden van punten welke in de religieuze boeken van de Hindoe’s, zoals in de Ramayan, voorkomen. Even spectaculair was flying Hanumán, die is komen neerdalen vanuit een helikopter op het Onafhankelijkheidsplein. Hij is vliegend op het plein aangekomen om de komst van Shri Rám (Shri Rámchandra Bhagván) bekend te maken. Vervolgens kwam Shri Rám met zijn gemalin Sitá ook vliegend in zijn Pushpak Vimán, na de overwinning op de demon Rávan van Shrilanká (Ceylon). Puspak Vimán is in feite een mythologisch vliegtuig van de goden. Shri Rám en zijn gemalin Sitá worden feestelijk verwelkomd in Ajodhiyá (de geboorteplaats van Shri Rám). De feestelijke verwelkoming geschiedde met het aanmaken van veel lichten in aarden kommetjes (diá’s). Dit is één van de bekende redenen waarom Diváli (Lichtjesfeest) gevierd wordt. Na deze grote momenten was het tijd om de Suriname Diá aan te maken. Naast de drie grote momenten uit het epos Ramayana die uitgebeeld werden, had de CUS een gevarieerd podiumprogramma met (multi)culturele zang, dans en muziek. De Diváli Manifestatie zal duren tot en met 11 november. De CUS geeft extra aandacht aan de filosofische benadering van het Diválifeest naast de feestelijke momenten. Het licht wordt aangemaakt om te schijnen in alle hoeken en gaten, zodat alles wordt verlicht en de godin van het licht haar intrede kan doen. (foto: Regilio Derby)

error: Kopiëren mag niet!