Rijstboeren hebben liever water dan subsidie

Een kurkdroog rijstareaal aan de rechteroever van de Nickerierivier
Een kurkdroog rijstareaal aan de rechteroever van de Nickerierivier
Landbouwers aan de rechteroever van de Nickerierivier, in de buurt van Labini en Henarpolder, zitten met hun handen in het haar. Doordat zij aan de rechteroever van de rivier zitten, zijn zij afhankelijk van de Wakai waterpomp om water naar hun rijstarealen te pompen. Aangezien het niet regent en de pomp niet draait, kunnen zij niet overgaan tot de inzaai van padie. De zaaiperiode voor padie is van 1 november tot 1 december. De arealen zijn nu daarvoor echter te droog. Naar zij vernemen, is er geen geld om olie te kopen om de pomp te draaien. Enige tijd terug is de overheidssubsidie aan de rijstboeren teruggebracht van US$ 60 naar US$ 30 per hectare. ‘Dit is niet genoeg voor ons voor het hele seizoen’, zegt een rijstboer aan Dagblad Suriname.
In plaats van deze subsidie wensen de boeren daarom liever dat de pomp gewoon draait. Zij vinden dat het geld dan maar liever gebruikt wordt om de schaarse olie voor de pompen te kopen. Tijdens de inzaai maar ook bij de bemesting continu pompen voor een prijs van SRD 35 voor een zak padie, is volgens de boeren niet te doen. Zij geven aan dat zij daar het geld niet voor hebben. De US$ is niet toereikend. ‘Maar als de Wakaipomp draait, hebben we genoeg water en dan kunnen we vrij bewegen.’

error: Kopiëren mag niet!