ILS luchthaven wederom buiten werking

ILSHet Instrument Landing System (ILS) op de Johan Adolf Pengel Internationale Luchthaven is wederom buiten werking. Dit heeft Dagblad Suriname mogen vernemen van een medewerker op de luchthaven. Het hoofd van de Luchtvaartdienst was bij het ter perse gaan van de krant niet bereikbaar voor commentaar. Het ILS- systeem op de luchthaven was voor maart 2015 al geruime tijd buiten werking. In februari 2015 uitte de Latijns-Amerikaanse en Caribische Luchttransportassociatie (Alta) haar bezorgdheid over het aanhoudend gebrek aan aandacht voor het onbruikbare ILS- systeem op de luchthaven. Hieraan werd gehoor gegeven en in maart 2015 gaf de directeur van de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM), Ewald Henshuys, tijdens een CEO talk van de Vereniging van Economisten in Suriname (VES) aan, dat het systeem wederom in gebruik is. Alta bleef voor maart 2015 rapporten ontvangen van luchtvaartmaatschappijen, waarin melding werd gemaakt van het geruime tijd niet of niet degelijk functioneren van het ILS-systeem van de luchthaven. Het ILS-instrument bestaat uit een radiostraalzender, die de richting van naderende vliegtuigen bekendmaakt. Het systeem maakt veilig landen mogelijk, vooral wanneer het zicht minder wordt door regenachtig of mistig weer. Een volledig functioneel ILS-systeem is een belangrijke veiligheidsmaatregel voor alle luchtvaartmaatschappijen. Eduardo Iglesias, directeur van de Alta, die meer dan 86% van het verkeer in de Latijns-Amerikaanse en Caribische regio vertegenwoordigt, verklaarde dat de situatie te Paramaribo verontrustend was. Voornoemde situatie lijkt zich weer te gaan herhalen. De onbruikbare toestand van het ILS-systeem kan een extra last vormen voor de vervoerders, door de extra kosten die voortvloeien uit het noodgedwongen uitwijken naar alternatieve luchthavens of omdat men moet terugkeren en het extra ongemak voor de passagiers.
Radar ook buiten werking
De krant verneemt dat de radar op de luchthaven defect is. Er moet volgens de medewerker een onderdeel vervangen worden dat ongeveer USD 100.000 kost. Het ministerie van TCT weet alleen via de afdeling Luchtverkeersleiding op maandbasis meer dan USD 200.000 aan gelden te innen van overvliegers en vliegtuigen die landen en vertrekken vanuit de Johan Adolf Pengel Internationale Luchthaven. In de praktijk blijkt ook dat het personeel dat belast is met onderhoud van apparatuur, waaronder de radar en het ILS- systeem, niet altijd even deskundig is, wat met zich meebrengt dat er steeds mensen uit het buitenland gehaald moeten worden om apparatuur te repareren.

error: Kopiëren mag niet!