Vonnis Surpost-zaak houdt veroordeelden buiten gevangenis

Het vonnis in de welbekende Surpost-strafzaak houdt de verdachten Carlo Godliep en Steve Ravenberg, ex-directieleden van Surpost, en ex-douaneambtenaar Oemar Kariman buiten de gevangenis. Kantonrechter Sieglien Wijnhard veroordeelde alle drie verdachten donderdag tot respectievelijk 12 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk, 6 maanden voorwaardelijk en 3 maanden, waarvan 1 maand voorwaardelijk. Doordat de verdachten reeds in voorarrest hun onvoorwaardelijke straffen hebben uitgezeten, hoeven zij niet terug naar de cel. De magistraat kwam tot wettig en overtuigend bewijs dat de Surpost-directie duizenden SRD’s aan gelden van het bedrijf ten eigen bate heeft aangewend. Met dat geld zouden privévoertuigen zijn aangeschaft in opdracht van Godliep. Wijnhard geeft toe dat de zaak te lang in behandeling is geweest. Volgens de rechter heeft zij de verdachten en hun raadslieden duidelijk in de gelegenheid gesteld om adequate bewijsstukken te overleggen. Op basis hiervan vindt zij niet dat de belangen van de verdachten zijn geschaad. Ook de verweren om het OM niet ontvankelijk te verklaren, werden verworpen. Tegen de drie verdachten Godliep, Ravenberg en Kariman werden bijna 2 jaar geleden straffen geëist van 18, 10 en 6 maanden met aftrek van de tijd in voorarrest doorgebracht. De zaak zelf liep al langer dan 3 jaar, waarbij de zaak meer dan 10 keren is uitgesteld. Godliep en Ravenberg werden op verzoek van hun advocaten op 3 mei 2012 voorlopig in vrijheid gesteld. Kariman is sinds 7 april 2012 op vrije voeten. Het 3-tal werd verdacht van verduistering, oplichting, valsheid in geschrifte en overtreding van de wet ‘Money Laundering’.
FR

error: Kopiëren mag niet!