‘Ik ondersteun het idee achter No Kwik Week volledig’

Ik ondersteun het idee achter No kwik week volledig.1“Ik ondersteun dit idee helemaal vanaf vorig jaar toen dit idee werd gelanceerd”, zegt de DOE-voorzitter en eerste vervanger in DNA, Carl Breeveld over No Kwik Week van 2 november tot en met 7 november. Op 7 november eindigt deze week met de No Kwik Wandelrally. “Ik heb ook via het net mijn ondersteuning verleend aan deze activiteit.” Breeveld vindt dat dit initiatief zonder meer noodzakelijk is en het valt ook binnen de lijn van de DOE-partij, omdat zij altijd duidelijk het gebruik van kwik hebben afgewezen en de noodlottige gevolgen, die dat heeft voor de bevolking en het milieu hebben belicht.
Er zijn ook opmerkingen gemaakt over andere voorwerpen, waarin kwik zou zitten dat is ook aan de orde gebracht door het Medisch Bureau van het ministerie van Arbeid, waar men het erover had dat de gemeenschap zich vooral druk maakt om de goudvelden, maar ook moeten beseffen dat er in fluorescent lampen en batterijen ook kwik in zou zitten. “Dat plaatst de zaak ook in een breder perspectief en het lijkt mij heel zinvol als we in de strijd tegen het gebruik van kwik niet het een tegen het ander uitspelen, maar integraal kijken naar het gebruik in open goudvelden”, zegt de DOE-voorzitter. “Dit roept echter tot een bredere kijk op de materie waarbij wij als overheid ons over zullen moeten buigen.”
Geld gaat boven gezondheid
“Geld gaat soms boven gezondheid en boven van wat mensen weten, dat geeft ook aan dat mensen over lijken kunnen gaan”, verklaart Breeveld het blijvende gebruik van kwik. Daarbij komt ooit kijken dat kwik het goedkoopste middel is om goud te zuiveren, want er zijn ook alternatieve methodes, die zijn aangeboden die duurder in gebruik zijn. Vandaar dat gesteld mag worden volgens Breeveld, dat die awareness nog niet honderd procent is waar het moet zijn. Vandaar dat er zeker meer bewustwording moet komen en vooral als overheid moet er gekeken worden, welke mogelijkheden er zijn om op een redelijk betaalbare manier, die overschakeling te maken van kwik naar een andere methode. Officieel is er een verbod op de aanvoer van kwik. De directeur op het ministerie van Handel en Industrie is de enige autoriteit die volgens de regelgeving toestemming kan geven voor de invoer van kwik in Suriname. “De directeur heeft nooit toestemming of zelfs een verzoek gehad tot invoer van dit product. Dit geeft aan hoe illegaal de transporten en invoer van kwik plaatsvinden. Er komen op deze manier honderd duizenden liters kwik het land binnen die verboden zijn. Het is dus de taak van de overheid om hier serieus naar te kijken”, aldus Carl Breeveld.
“Ik wil in ieder geval een ieder oproepen mee te doen aan de wandelrally aanstaande zaterdagen. Laten we namelijk heel duidelijke signalen uitzenden dat een strakke regelgeving op zijn plaats is. Breeveld heef aangegeven echter niet mee te zullen doen aan de loop, omdat hij op een parlementaire missie zal zijn op Brokopondo zaterdag en zondag, maar hij ondersteunt dit project volledig.

error: Kopiëren mag niet!