Gajadien: “Broer Lackin strijkt USD 65 per ton witte rijst op”

????????????????????????????????????
????????????????????????????????????
Assembleelid Asiskumar Gajadien roept desgevraagd de regering op om rijstboeren te ondersteunen in hun rechtvaardige strijd ter behoud van de sector. De parlementarier zegt aan Dagblad Suriname dat het niet kan dat met de exporten van rijst, in het kader van PetroCaribe-overeenkomst tussen Suriname en Venezuela, een tussen-exportonderneming 65 USD per ton rijst opstrijkt. Het gaat volgens de VHP’er om de onderneming Jubosa, waarvan de broer van de ex-minister van Buitenlandse Zaken, Winston Lackin, directeur is. Gajadien stelt dat Jubosa bijkans USD 1,2 miljoen voor de eerste leveringsovereenkomst zal verdienen. “Deze zaak blijft verdacht, omdat Lackin vermoedelijk bewust gezorgd heeft dat zijn broer dit leveringscontract heeft gekregen. Dit is meer dan uitbuiting van de rijstboeren en tegen de geest wat beoogd wordt met de PetroCaribe-overeenkomst welke onder meer gericht is op bevordering van de sociaal-economische ontwikkeling van de lidlanden en hun volkeren”, stelt de politicus. De VHP-fractie, waarvan Gajadien deel uitmaakt, zal komende week duidelijke vragen aan de regering stellen over deze kwestie. Volgens het assembleelid is er wel degelijk aandacht van de regering nodig om de boeren uit deze nijpende situatie te halen.
De eerste boot met 6.500 ton witte rijst is op 31 oktober uit de haven van Paramaribo vertrokken naar Venezuela. Het is de eerste van de 3 boten die elk 6.500 ton witte rijst met een breukpercentage van 5 naar Caracas zullen verschepen onder het PetroCaribe-akkoord. De rijst is geladen in 260 containers van 25 ton. Contractueel zal 19.500 ton witte rijst worden verscheept voor US$ 550 per ton. De rijst die nu wordt geëxporteerd, betreft de voorraad van de vorige voorjaarsoogst. De najaarsoogst is intussen ook binnengehaald. Boeren klagen over de lage opkoopprijs van SRD28 en SRD 35 die zij voor hun padie krijgen. Gajadien merkt op dat de verwerkers, die uit deze leveringsovereenkomst een prijs krijgen van USD 550 per ton witte rijst, volgens hun eigen opgave de boeren algauw een prijs tussen de SRD 60 en 65 betaald zouden kunnen worden. De boeren krijgen rond de SRD 35 per baal padie. De parlementariër vindt dat minister Soeresh Algoe van Landbouw, Veeteelt en Visserij gelijk moet ingrijpen in deze situatie. Voor de afgelopen voorjaarsoogst hebben de boeren nog SRD 50 per baal gehad. Die prijs is voor de najaarsoogst gekelderd door de verminderde vraag en de mindere kwaliteit.
FR

error: Kopiëren mag niet!