Euro 1.8 miljoen EBS-terrein bestemd voor substation

Gé¼ 1.8 miljoen EBS terrein bestemd voor substationHet 1.251 m2 groot perceel aan de Cornelis Jongbawstraat, dat in 2011 door ex-EBS-directeur Kenneth Vaseur is aangeschaft, is bestemd voor een substation dat het gebied in het noorden van Suriname moet voorzien van stroom. Dit zegt Marcel Eyndhoven, waarnemend algemeen directeur van de NV Energie Bedrijven Suriname (EBS), aan Dagblad Suriname. Eyndhoven benadrukt dat Vaseur in 2011 in zijn hoedanigheid van waarnemend EBS-directeur en tevens voorzitter van de raad van commissarissen alle bevoegdheid had om de aankoop van het terrein te doen. Echter zouden de zaken buiten zijn gezichtsveld zijn gebeurd, omdat hij nog geen deel uitmaakte van het directieteam. “Het gaat om officiële documenten en de zaken staan in de boeken van de EBS”, stelt de technisch-directeur. Eyndhoven geeft aan dat het energiebedrijf net als dit project verschillende zaken wil uitvoeren. Echter blijft het probleem van tekorten aan financiële middelen de kop opsteken. “We zouden dit project al lang hebben uitgevoerd. Ik kan dat echter pas als ik die gelden ervoor heb. Het kopen van een terrein is altijd de eerste fase”, aldus Eyndhoven. In het koopcontract wordt gesproken over het recht van grondhuur voor het exploiteren van een hotel, restaurants annex kantoorruimtes. Volgens assembleelid Mahinder Jogi past de aankoop helemaal niet binnen de branche waarmee de EBS zich bezighoudt. “De aanschaf was nodig, omdat het gebied steeds meer energie nodig zal hebben. Als wij over tien jaar een terrein zouden hebben gekocht, zouden we waarschijnlijk geen enkel terrein beschikbaar hebben om te kopen”, aldus Eyndhoven.
‘Te yu na pinamang, yu pay pies piesie’
‘Te yu na pinamang, yu pay pies piesie’, stelt Eyndhoven over de recente schikking die het energiebedrijf met de ondernemer Olibis heeft getroffen. De regering heeft een betalingsregeling getroffen met Olibis NV over een bedrag van ruim US$ 14 miljoen. Hierdoor is een kort geding tegen de EBS voorkomen. Volgens de waarnemend EBS-directeur was de schikking noodzakelijk, omdat het bedrijf niet over de financiële middelen beschikte om de betaling aan de leverancier te kunnen doen. Olibis heeft op 31 maart dit jaar een overeenkomst gesloten voor het leveren van een MAN-generator voor ruim Euro 23.9 miljoen. Het bedrijf heeft de generator voor honderd procent gefinancierd. Er is nog een schuld van USD 13.8 miljoen af te lossen. Olibis stuurde een factuur van USD 1 miljoen naar de EBS ter aflossing van de schuld. De ondernemer stelt dat zij ondanks levering van de generator, nog steeds niet is uitbetaald voor haar diensten. Naast USD 13,8 miljoen moet de EBS ook een saldoschuld van USD 1 miljoen betalen. De EBS zal naar zeggen van Eyndhoven het bedrag in termijnen aflossen.
Clad en BDO vermoeden overfacturering
De accountant van de EBS, BDO Assurance NV, heeft de contracten met Olibis onder een vergrootglas geplaatst. Volgens BDO zouden er miljoenen euro’s voor leverancier Olibis zijn goedgekeurd. Door het ontbreken van transparantie en aanbestedingen is bij de accountant de indruk ontstaan dat Olibis de bedragen veel hoger dan de werkelijke prijzen heeft gefactureerd. BDO is op grond van de ontbrekende stukken en onrealistische bedragen niet in staat geweest om de jaarrekeningscontrole over 2014 uit te voeren. Het rapport over de bevindingen is in mei 2015 aan de rvc gepresenteerd. Het onderzoek van BDO en Clad tonen vermoedens aan dat Olibis samen met de EBS-rvc voor miljoenen Amerikaanse dollars extra zou hebben gefactureerd. In de meeste gevallen had de EBS volgens Clad geen aanbesteding hiervoor gehouden.
FR

error: Kopiëren mag niet!