President Bouterse houdt kantoor in presidentieel paleis

Frontfoto 2De president van de Republiek Suriname, Desi Bouterse, zal vanaf heden officieel het presidentieel paleis weer in gebruik nemen. “Het is al zodanig ingericht dat de president deze week zijn intrek heeft genomen om daar kantoor te houden”, bevestigt de perschef Clifton Limburg van de afdeling Informatie en Communicatie. “Er zijn daar meer faciliteiten en meer ruimte om het een en ander te doen en eventueel voor het ontvangen van hoogwaardigheidsbekleders. Om 10.30 uur heeft de president de ambassadeur van Cuba ontvangen en om 12.00 uur die van China.”
President Bouterse heeft al in een vroeg stadium laten weten in het paleis te willen wonen, maar zou dat pas doen nadat de renovatiewerkzaamheden afgerond waren. Ook is er altijd gezegd dat de president daar zijn kantoor zou vestigen. Bouterse woont op zijn oud adres op Leonsberg en hield kantoor op het kabinet van de president op steenworpafstand van het paleis. Misschien zal de president alsnog het besluit nemen om deze locatie als ambtswoning te nemen. President Johan Kraag (1990-1991) was de laatste president die het paleis als ambtswoning heeft gebruikt en er ook echt heeft gewoond.
Het oorspronkelijke paleis werd in de 17de eeuw, net zoals veel gebouwen in Paramaribo, van hout gebouwd. In 1730 werd het huis door gouverneur Carel Emilius Henry de Cheusses vervangen door een groter stenen gebouw. Het gebouw is tegenwoordig in gebruik voor formele ontvangsten. Het paleis werd vanaf 2011 gerestaureerd nadat er aantasting door houtworm was geconstateerd. Het wapen boven de ingang is op 1 juli 2015 vervangen voor het wapen van Suriname aangezien men van mening was dat het oude wapen te veel verwees naar het koloniaal verleden.

error: Kopiëren mag niet!