Mahinder Jogi: ‘President belooft koeien met gouden horens aan samenleving’

‘De president belooft koeien met gouden hoorns aan de samenleving’, zo typeert het VHP-assembleelid Mahinder Jogi het gedrag van president Desi Bouterse over de kwestie Alcoa. Volgens de president zal de moedermaatschappij grote investeringen ter waarde van drie miljard USD plegen in de bauxietindustrie in Suriname. Dit zal in 2016 plaatsvinden en zal Suriname goede tijden tegemoet zien. Jogi wijst erop dat de president uiterst voorzichtig moet zijn met zijn uitspraken en geen onwaarschijnlijke zaken aan de Surinaamse bevolking moet voorhouden.
Jogi wijst erop dat de Alcoa een recessie doormaakt en niet kan concurreren op de wereldmarkt. Zo wordt nu al ook voorspeld dat de prijzen van goud en olie gunstig zullen zijn volgend jaar. ‘En als dat niet het geval is, wat dan’, vraagt de volksvertegenwoordiger zich af. Jogi geeft aan dat hij de woorden van president Bouterse altijd onder een vergrootglas plaatst en zich altijd afvraagt of deze wel menens zijn. De vele beloften die hij in 2010 had gedaan voor zijn eerste termijn zitten nog vers in het geheugen van het assembleelid.
Het is Jogi opgevallen dat zaken de Alcoa rakende en de regering nog heel duister zijn. De president kan geen concrete zaken aanhalen. Hem bekruipt sterk het gevoel dat het staatshoofd tracht zand in de ogen te strooien van de samenleving door haar alle informatie te onthouden. En ook al zou de ondertekening van een MoU hebben plaatsgevonden tussen de Alcoa en Suriname, dit zegt de parlementariër nog niets. ‘Er ligt toch ook een MoU tussen Suriname en China Zhong Heng Tai voor een grootschalige palmolie-industrie. Er is ook een MoU ondertekend tussen de Indiase maatschappij SSS en Suriname voor een palmolie-industrie in West Suriname’, herinnert Jogi eraan. De exploitatie zou aanvankelijk in Brokopondo plaatsvinden, maar vanwege uiteenlopende redenen is men uitgeweken naar West Suriname.
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!