Bedrijfslevenorganisaties kijken uit naar gesprek met NH-minister

De bedrijfslevenorganisaties wachten op de terugkeer van de minister om weer om de tafel te zitten en over de energietarieven te praten. Volgens Rayond Hasnoe van de Vereniging Surinaamse Winkeliers is afgesproken dat de minister de organisaties in de eerste week na zijn terugkeer ontvangt. Minister Regilio Dodson van Natuurlijke hulpbronnen zou gisteravond weer in Suriname terug zijn. De eerste rekeningen na de eerste fase van verhoging van de energietarieven zijn nog niet betaald. De sfeer is volgens Hasnoe, vooral bij de supermarkten, zeer gespannen. “Een aantal winkeliers dat reeds energierekeningen heeft gehad, zonder verhoogde tarieven, berekent een tarief van 40 cent. Dit geeft al aan dat wij onze harten vasthouden voor wanneer wij in november de nieuwe rekening zullen krijgen. We zijn dus in een gespannen sfeer”, zegt Hasnoe.
Ongenuanceerde prijsverhogingen
De overheid in haar campagne, kondigt nadrukkelijk aan dat de verhoging van de tarieven van de nutsvoorzieningen niet betekenen dat de prijzen in de winkels zullen stijgen. Ook de minister van Handel en Industrie, Sieglien Burleson, meent dat er zeker controle over dit stuk zal worden uitgevoerd. Burleson heeft het ook over klantvriendelijkheid gehad. Bij de ondernemer Sham Binda kwam de visie van Burleson niet goed over. “Burleson begint te zeggen dat zij een klantvriendelijk beleid wil voeren. Wie is zij? Zij is de minister van Handel en Industrie. Ze moet ervoor zorgen dat de handel productief wordt, dat het bedrijfsleven meer kan verdienen en dat het bedrijfsleven geaccommodeerd wordt. Zij praat over consumentvriendelijk gedragen. Dat betekent dat er een beschuldigende vinger gewezen wordt naar het bedrijfsleven toe. Volgens de minister betekent het dat wij bezig zijn met ongenuanceerde prijsverhogingen. Men komt niet zeggen dat wij gaan werken aan een koersdaling, of werken om het monetair gedeelte in een veilige route te brengen”, aldus Binda.
De prijzen in de winkels zullen volgens Hasnoe in ieder geval stijgen. “Er is een verwarring op de markt vanwege de koersverschillen. Dit betekent dat je elke keer een andere prijs zal hebben”, zegt Hasnoe. Hierdoor raakt volgens Hasnoe niet alleen de consument, maar ook de detailhandelaar in de war. “Wij kunnen ook niet een product met verschillende prijzen verkopen. Alles wordt doorberekend. Soms hebben wij extra verliezen”, stelt de VSW’er.
Inkopen beperken tot minimum
Een logisch effect van prijsstijgingen is dat de consument niet meer naar de winkel zal stappen om zoals normaal, inkopen te doen. Zelfs het kopen van de noodzakelijke producten zal tot het minimum worden beperkt. “Als de consument minder koopt, gaat de winkelier minder kopen bij de importeur. De importeur zal vervolgens minder importeren. Daar de importeurs verliezen zullen lijden, zal men ten slotte ergens ophouden met de importen. Dan pas beginnen de echte problemen”, legt Hasnoe uit. Maar leiden de importeurs echt verliezen? Als de importeur gewend was per week één container te importeren, en nu maar een halve container per week afzet, zou dat voor de importeur in beginsel geen verlies, maar afname van de afzet moeten betekenen. De kosten ervan wordt door de importeur ook in de prijs voor de winkelier doorberekend. Het zou dus logischerwijs afname van winst, maar geen verlies moeten betekenen. Hasnoe gevraagd naar een reactie zegt dat het waar zou zijn dat de importeur achteruit gaat in zijn verkopen, maar wenst de vraag voor beantwoording door de importeurs zelf te laten. Al wordt er nog steeds met hoop uitgekeken naar een positief gesprek met de minister van NH om zulke problemen te voorkomen
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!