SWM investeert USD 260 miljoen in infrastructuur

1 SWM investeert USD 260 miljoen aan infrastructuurDe Surinaamsche Waterleiding Maatschappij (SWM) investeert een bedrag van USD 260 miljoen in haar infrastructuur om de groeiende behoefte van water tot 2024 te dekken. Het ‘Suriname Water Supply Masterplan’ is in 2011 opgesteld en wordt volledig gefinancierd door de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB). Deze mededeling deed de directie van het waterbedrijf vrijdag tijdens een presentatie. Gezien het gebrek aan financiële middelen sinds 2004 heeft het waterbedrijf elke kans gegrepen om investeringen te verkrijgen uit verdragsmiddelen en financiering bij financiële instellingen. In het kader van het WSIR-project zijn er onlangs aanbestedingen gehouden voor 3 belangrijke projectonderdelen. Het eerste is het leggen van 12.5 kilometer transportleiding vanaf het station te La Vigilantia langs de Martin Luther Kingweg tot aan de Marinebasis. Verder het dieper leggen van 20 kilometer in de omgeving van La Vigilantia en ten derde wordt er 18.4 kilometer aan leidingen gelegd in het Marowijneproject, Saron en Land van Dijk, ter vervanging van oude AC-leidingen die niet langer aan de eisen voldoen. Deze werkzaamheden moeten volgens de SWM-directie resulteren in een verbeterde dekking van de drinkwaterbuizen, een verbeterd leidingnetwerk en aansluiting en minder lekkages bij onderhoudswerkzaamheden van de wegen. Het leggen van de 12.5 km transportleiding geschiedt door Tjongalanga NV, terwijl Baitali Group Suriname gecontracteerd is voor het vervangen van 18.4 kilometer aan oude bestaande AC-leidingen.
Binnenkort zullen de overige nog niet uitgevoerde onderdelen van de WSIR-project worden aanbesteed. Hieronder valt ook de vervanging van de circa 80 jaar oude leidingen van Republiek naar Paramaribo. Het project kost USD 12.5 miljoen. De Franse Agence Française Developpement zal tevens ook een bedrag van Euro 13 miljoen financieren om de productiecapaciteit van het productiestation van de Van Hattemweg te verdubbelen. Daarnaast zal er ook een Scada-systeem komen voor stations in Paramaribo en omgeving. Met zo een systeem kunnen productiestations van een afstand worden bediend en gemonitord.
FR

error: Kopiëren mag niet!