Naipal naar klimaattop Parijs: ‘Suriname moet ook zijn stem laten horen’

1Naipal naar klimaattop ParijsVan 30 november tot 11 december zal in Parijs de 21ste klimaattop van de Verenigde Naties (COP21) gehouden worden. Deze klimaatconferentie is een bijzondere, omdat hiermee een nieuw klimaatakkoord ter reductie van de CO2 uitstoot bereikt moet worden. Het nieuwe akkoord zal in 2020 in werking moeten treden bij het aflopen van het Kyoto-protocol. Ondertussen hebben 80 presidenten aangegeven op de top aanwezig te zullen zijn. Het is nog niet bekend of president Desi Bouterse ook op de top aanwezig zal zijn. Bouterse benadrukte tijdens zijn jaarrede de urgentie voor de duurzame bescherming van onze kuststrook tegen de gevolgen van de zeespiegelstijging. Hij stelde dat dit een randvoorwaarde is die alle omstandigheden overstijgt, waaraan de regering prioriteit zal geven gedurende de komende 5 jaar. De zeespiegelstijging is een direct gevolg van de wereldwijde klimaatveranderingen. Suriname staat zoals bekend in de top 5 van kwetsbare landen voor de gevolgen van deze veranderingen.
Klimaatdeskundige professor Sieuwnath Naipal zal hoogstwaarschijnlijk deel uitmaken van de delegatie, die naar Parijs vertrekt om Suriname te vertegenwoordigen op de conferentie. Hij zegt dat het zeer belangrijk is dat Suriname ook zijn stem laat horen als het gaat om het helpen afwenden van de 1.5 tot 2 graden van de globale temperatuurstijging. We moeten er volgens hem alles aan doen om dit te voorkomen. Als de wereld zo doorgaat met de CO2 uitstoot zal deze catastrofe volgens Naipal niet te voorkomen zijn. ‘Als we stoppen dan waarschijnlijk ook niet, maar als we niets doen dan zullen de gevolgen volgens hem het ergst zijn. Vanwege ons laag kustgebied voelt Suriname elke centimeter zeespiegelstijging. Bij een temperatuurstijging van 2 graden en meer zullen wij helaas Paramaribo moeten verlaten. Op dit moment levert Suriname met zijn bossen een enorme bijdrage bij het neutraliseren van de effecten van CO2 uitstoot. Maar als je kwetsbaar bent, kan je niet bijdragen. Je moet ook de aanpassingen doen en meegaan met de nieuwe technologie op dit stuk. Suriname moet met de overige kwetsbare landen een blok vormen en gezamenlijk staan achter die standpunten die voor ons belangrijk zijn’, aldus de klimaatdeskundige. Naipal is al jaren verwoed bezig te werken aan de kustbescherming van het land door het uitvoeren van projecten, gericht op het versterken van de mangrovebossen voor de kust, die dienen als natuurlijk afweermiddel tegen de gevolgen van zeespiegelstijgingen.

error: Kopiëren mag niet!