Guyanese elitetroepen ronden oerwoudtraining af

Guyanese elitetroepen ronden oerwoudtraining afSpeciale eenheden van de Guyana Defence Force, het Guyanees nationaal leger, hebben onlangs een training in het bos van dit land afgerond. Nadat ruim een maand geleden de Guyanese buurlanden spraken over claims op grensgebieden, waaronder ook het Surinaams Tigri-gebied, heeft de Guyanese president David Granger zijn troepenmacht meteen in stelling gebracht. Hij heeft ze geïnventariseerd en de elitetroepen die de landsgrenzen moeten bewaken, meteen een tactische training laten volgen. Deze operatie heette ‘Excercise Greenheart’ en is uitgevoerd in het oerwoud.
De troepen hebben tijdens deze training een traject van 24,5 km in het bos afgelegd binnen 3 dagen. De nadruk werd gelegd op defensieve posities, patrouille uitvoeren, inspelen op hinderlagen en ook aanvallen van de tegenstander. Granger, die de troepen voor aanvang van de trainingen moed insprak, was ook aanwezig op de afsluiting van deze operatie. ‘We kunnen het niet maken dat de tegenstander toegang of doorgang krijgt tot ons land. Dit is geen offensieve operatie, maar een defensieve. Excercise Greenheart is om ons territorium te verdedigen. We gaan in de verdediging en gaan niet agressief zijn. We gaan ons beschermend opstellen, niet aanvallend. We zijn positief, niet negatief’, aldus Granger tegenover zijn militaire manschappen.
Granger prees de elitetroepen voor wat zij gepresteerd hebben en hoopt dat buitenlandse investeerders zich comfortabel zullen voelen om zich te vestigen in Guyana en niet afgeschrikt worden door het grensdispuut. Vorig week daagde Granger Suriname uit om het dispuut over Tigri voor te leggen aan een internationaal tribunaal. Hij zei ook dat hij deze situatie liever via de diplomatieke wegen wil oplossen, maar dat hij ook intensief zijn leger in paraatheid brengt, mocht de tegenstander aanvallen.

error: Kopiëren mag niet!