‘Fruitpauzes op scholen is een dure grap’

Fruitpauzes op scholen is een dure grapVanwege de precair financiële situatie in het land weigert het ministerie van Onderwijs, ‎Wetenschap en Cultuur (Minowc) om leerkrachten uit te lenen aan bijzondere scholen. Hoewel het ministerie zich goed ervan doordrongen is dat leerlingen van de zesde klas van de Shri Rudraschool van de gemeente Sanatan Dharm sedert oktober zonder een leerkracht zitten, wordt er steevast geweigerd een leerkracht uit te lenen. Maar Minowc is er wel voorstaander van dat er fruitpauzes op scholen worden gehouden in plaats van snoeppauzes. De voorzitter van de Landbouwcoöperatie Kwatta, Wim Bajnath, die deel uitmaakt van de agrarische sector, heeft ernstige bedenkingen hierover. Hij vraagt zich af of de Onderwijsminister marktonderzoek heeft laten doen naar de aanwezigheid van de hoeveelheid fruit. Behalve dat fruit seizoengebonden is, is dit meestal duur. ‘Wie gaat voor de financiële kosten instaan’, vraagt hij zich af.
Fruit is duur en seizoengebonden
Momenteel zijn citrussoorten duur, alsook andere vruchten waaronder papaja, bacove en watermeloen. ‘Advocaat is nauwelijks te betalen, en vroeger kreeg je nog gratis bacove van de SBBS. Maar vanaf de mokoziekte is uitgebroken, is er ook een schaarste ontstaan aan bacove en is dit ook duur geworden.’ Bajnath zegt dat indien het ministerie toch dure fruit wil kopen, dit een ernstig gevolg zal hebben voor de bestaande groep die al fruit consumeert, waaronder de ziekenhuizen, bejaardentehuizen en consumenten. Vanwege de schaarste die ontstaat, zal de prijs opgeschroefd worden.
Niet de bedoeling importfruit te stimuleren
Bajnath hoopt niet dat Onderwijs zal overgaan om importfruit te stimuleren op scholen om op deze manier toch over fruit te beschikken. ‘Het ministerie van LVV is druk bezig na te gaan hoe zij de import van groente en fruit zal ‎indammen. Dan gaat het ministerie van Onderwijs import van fruit juist stimuleren.’ Bajnath vindt dit niet verantwoord. ‘Dat moet beslist niet de bedoeling zijn.’
Voorkomen dat fruitpauzes een flop worden
Bajnath adviseert het ministerie om eerst goed onderzoek te doen, alvorens abrupt een andere wending te geven aan snoeppauzes. ‘Kinderen houden van snoep.’ Hij vindt het raadzaam dat bijvoorbeeld in plaats van zoetigheden, beschuitsoorten worden geadviseerd aan de kinderen. ‘Anders gaan we weer bakzeil halen als de naschoolse opvang die een flop is geworden.’
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!