Stuttgard: We mogen ‘chicken franks’ blijven eten

1stutgardVolgens de voedseldeskundige Ricky Stuttgard hoeven we niet opeens alle pakken chicken franks en blikjes ham in de ton te gooien naar aanleiding van de berichtgeving van de World Heatlh Organisation(WHO), die bewerkt (rood) vlees, zoals worstsoorten, heeft toegevoegd aan haar lijst van kankerverwekkende stoffen. Zolang de producten met mate worden gegeten, dus minder dan de door de WHO genoemde 50 gram per dag dan hoeft het eten hiervan nog geen gevaar te vormen, meent de Stuttgard. Hij is er wel voorstaander van dat Surinamers gevarieerder gaan eten. “De WHO heeft feitelijk niets nieuws gezegd. Het probleem is de mate waarmee de producten geconsumeerd worden. Het elke dag consumeren vergroot de kans op kankerverwekkende stoffen in het lichaam. Als men steeds hetzelfde eet vindt er accumulatie in het vetweefsel plaats. Het lichaam zorgt er zelf voor dat wat niet in het lichaam hoort verwijderd wordt. Maar bij het overmatig consumeren van een bepaald ongezond product krijgt het lichaam niet de gelegenheid om het overmatig deel te verwijderen. Het lichaam heeft namelijk een bepaalde hoeveelheid dat het aankan”. In Suriname is het eten van vooral chicken franks de plaatsvervanger geworden voor de vroegere sardines als zogenaamde’ poti sma njang’. Zelfs op de basisschool worden worstjes dagelijks verkocht als snack aan jonge kinderen. Daarom zegt Stuttgard blij te zijn met het voornemen van het ministerie van Onderwijs om gezonde voeding op de scholen te gaan stimuleren. Hij zegt dat bewustwording op dit stuk belangrijk is. ”Het is misschien wel goedkopere voeding maar als je straks ziek wordt en hoge medische kosten moet gaan betalen is het uiteindelijk zinloos om hierop te besparen”. Je kunt volgens hem liever wat meer geld uitgeven voor gezondere voeding.

error: Kopiëren mag niet!