Slaaprituelen

Hoe laat gaat uw kind naar bed? Wat is de beste tijd om een kind naar bed te sturen en hoe gaat dit ritueel in zijn werk? Het gevolg van een kind dat niet goed slaapt is dat de ouders vermoeid raken. Het kind is moe op school en heeft moeite zich te concentreren. Dit zou anders kunnen.
Bij een net geboren kleintje is het toch zo heerlijk om hem of haar gezellig bij je in bed te houden. Dit is trouwens ook heel praktisch bij het voeden en om gehuil met een knuffeltje te kunnen stoppen. Wat is er heerlijker dan mama’s en papa’s geur en warmte. Echter begint hier de fout al. Als het kindje wat groter wordt en je denkt nu eens te gaan proberen het eigen bedje in gebruik te gaan nemen, stuit u ineens op ongelooflijke weerstand, woede en verdriet van uw kleintje. Hartverscheurend gehuil doen vele ouders besluiten er maar een bedje bij te schuiven. Hieronder volgen een aantal tips waar u misschien wel eens heel blij mee zou kunnen zijn.
Leg de pasgeborene in zijn of haar eigen bedje. Als de baby begint te huilen, heeft dit vaak te maken met krampjes, natte luier of muskieten. Niets ernstigs, zo over. Even laten huilen dus. Tenzij je instinct zegt dat echt iets aan de hand is, wat meestal niet het geval is. Als u de baby bij het minste geringste huiltje oppakt, leert hij of zij dat huilen betekent opgepakt worden. Zorg hoe dan ook dat je kindje apart blijft slapen. Ook al denken oma, tante, de buurvrouw, enz. dat het niet erg is om de baby in bed te nemen. Jij zit straks met de problemen. Probeer een slaapritueel te bedenken die bij jullie en jullie kind past. Bijvoorbeeld: baden, boekje voorlezen, bed. In elk geval iets waardoor het kind tot rust komt.
Luister, bij schoolgaande kinderen, naar wat uw kind nog op het hart heeft. Gedachten die geen plekje hebben gekregen in het hoofd, kunnen het kind wakker houden. Bespreek de dag of een belangrijke gebeurtenis en help onduidelijke kwesties de wereld uit. Bij kinderen waar bepaalde gedachten erg dwars zitten kan het volgende helpen: stop alle gedachten samen in een denkbeeldige ballon en laat deze los.
Sommige situaties dragen bij aan het niet kunnen slapen. Probeer deze te vermijden. Geen rommel kamer. Laat je kind niet slapen in een rommelige kamer, daar zou u zelf ook niet van kunnen slapen. Dwing uw kind niet te gaan slapen maar probeer te herkennen wanneer het kind moe is. Bijvoorbeeld als je het kind ziet gapen of in de ogen wrijven. Als dit moment voorbij is, lijkt de slaap weer te verdwijnen. Nu zal het kind zich forceren. Het lijkt of het kind niet meer moe is. Houdt u dat in gedachten dat het toch al erg laat is. Wees consequent bij het hanteren van de regels. Als u al door hebt dat uw kind moe is, moet hij of zij naar bed. Als het kind weer even uit bed mag omdat hij of zij volhoudt niet moe te zijn, zal het kind dit de volgende keer weer proberen. Niet uit bed halen. Ook als u met uw kind ergens op bezoek bent is het belangrijk het slaapritueel gewoon door te laten gaan. Bereid uw kind voor op het af te leggen bezoek en vertel dat het laat zal worden maar dat hij of zij alvast mag gaan slapen. Oefen dit eerst bij iemand die vertrouwd is voor uw kind. Neem een eigen laken mee of beertje, iets dat bekend ruikt en van u of van het kind zelf is.
De behoefte aan slaap verschilt per leeftijd. Voor de volledigheid hier een overzicht tot aan de volwassenheid. 0-1 jaar 15/17 uur, 1-3 jaar 12/14 uur, 3-6 jaar 10/12 uur, 6-12 jaar 10/11 uur, 12-18 jaar 8/10 uur,18+ jaar 7/8 uur.
Het belang van slaap moet niet onderschat worden. Het juiste slaappatroon wordt van jongs af aan aangeleerd. Uw kind kan hier zijn of haar hele leven profijt van hebben.
Vazra Ramgoelam
[email protected]

error: Kopiëren mag niet!