Miljoenentekort aan financiën nijpend voor SWM

miljoenenHet tekort van miljoenen aan financiële middelen voor de optimale ontwikkeling van de watersector in Suriname is iets dat al jaren speelt. Met de pas ingevoerde nieuwe watertarieven zal het toch nog een tijdje duren, voordat het onderhoud en de aanleg van infrastructuur voor water optimaal wordt. Dit zegt Edmund Blufpand, woordvoerder van de Surinaamsche Waterleiding Maatschappij (SWM) aan Dagblad Suriname. Sinds 2014 heeft het waterbedrijf aanspraak gemaakt op een bedrag van SRD 45 miljoen aan subsidies. Uit dit bedrag heeft zij tot heden slechts SRD 14 miljoen van de toegezegde SRD 20 miljoen ontvangen. “De SWM had eigenlijk 30 miljoen gevraagd, maar uiteindelijk is slechts 20 miljoen toegezegd. En uit die toegezegde 20 miljoen hebben wij slechts SRD 14 miljoen ontvangen”, stelt Blufpand. De SWM woordvoerder benadrukt dat het bedrijf over 2015 geen enkel cent uit de toegezegde subsidie van SRD 15 miljoen heeft ontvangen. Voor haar korte termijn drinkwaterprogramma is slechts een bedrag van Euro 15 miljoen ontvangen. Dit bedrag is zowel door de SWM als de Dienst Watervoorziening gebruikt. Met deze cijfers probeert Blufpand een beeld te scheppen van de grote financiële problemen waarmee het bedrijf te kampen heeft.
Investeringskapitaal bij tweede en derde verhoging opgenomen
Blufpand zegt dat het investeringskapitaal van de SWM pas bij de tweede en derde fase van de tariefsverhogingen zijn opgenomen. Aangezien de nieuwe tarieven eind november binnen zijn, moet de klant volgens hem niet verwachten dat zaken snel geoptimaliseerd zullen worden. De eerste fase van de verhogingen zal volgens hem ervoor moeten zorgen dat de bedrijfsvoering optimaal zal kunnen geschieden.
Showproject gebieden politieke partijen kampen zonder water
Blufpand zegt dat de SWM geen blaam treft als nieuwe gebieden over een slecht tot geen waterdruk beschikken. In de meeste van de gevallen is volgens hem door politieke partijen in verkiezingsjaren infrastructuur in SWM gebieden aangelegd, maar is er nooit ervoor gezorgd dat de nodige investeringen werden gepleegd om de waterdruk op te voeren. “Er zijn zoveel achterstallige dingen die moeten worden ingelopen, dat het misschien niet lijkt alsof wij investeringen hebben gepleegd. Geld is op geen enkel manier weggesluisd. Het zou kunnen dat er ook SWM gebieden zijn waar door de politiek dingen zijn gedaan. Ik weet wel dat er in de afgelopen tijd enorm veel buizen in Wanica zijn gelegd, maar er is niet ervoor gezorgd dat tegelijkertijd de productie zodanig is verhoogd dat al die gebieden van water kunnen worden voorzien. De druk neemt dan af. Het is niet dat de SWM showprojecten heeft gedaan. Er zijn dus buizen gelegd door de staat in een heleboel gebieden, waar er nog geen water was, maar er is onvoldoende investeringskapitaal om ook te zorgen voor voldoende uitbreiding van de productie”, aldus Blufpand.
Woningbouw Commewijne zorgt voor tekort aan water
Het oplossen van het waterdrukprobleem van Commewijne zal volgens de SWM voorlichter toch nog aardig wat miljoenen kosten. Commewijne is een probleemgebied, omdat er te weinig water is. Er is volgens Blufpand niet genoeg rekening gehouden met de groei van bebouwing, waardoor er automatisch niet voldoende water is om de mensen tegemoet te komen. Blufpand benadrukt dat het district Commewijne niet voldoende grondwater ter beschikking heeft, dat van zodanige kwaliteit is dat het tot drinkwater kan worden verwerkt.
De regering is volgens hem daarom in samenwerking met de Belgische Watergroep bezig te onderzoeken hoe rivierwater uit de Surinamerivier gezuiverd zou kunnen worden tot drinkwater. Het is een project dat samen met de regering wordt gedaan. De watergroep is al hier geweest en er was een proef installatie gebouwd. Nu moet de financiering komen om de grote installatie te bouwen. De resultaten waren volgens Blufpand positief, maar uiteindelijk zijn er grote investeringen nodig om zo oppervlakte waterzuiveringsinstallatie te bouwen. De installatie komt in de buurt van de marinebasis. Van dar uit zal het water getransporteerd moeten worden met buizenstelsel naar het noorden toe. SWM heeft in het onderzoek geparticipeerd, maar het project valt nog steeds onder de Dienst Watervoorziening.
Investeringen in Paramaribo
Voor Paramaribo zijn er ook een aantal investeringen op schema. Er is nu een IDB project gaande dat ervoor moet zorgen dat een grote buis vanuit La Vigilantia naar het noorden gaat om de wijken langs de Highway te voorzien van water. Dit project behelst ook het dieper aanleggen van buizen in de zijwegen om beschadiging in de toekomst te voorkomen. Het aannemingsbedrijf Baitali vervangt binnenkort ook enkele buizen in Flora en Land van Dijk. Ook de Franse ASD heeft ervoor gezorgd dat het station van de van Hattemweg van 1000 kuub naar 2000 kuub kan worden uitgebreid.
FR

error: Kopiëren mag niet!