Sham Binda: “Het langste touw heeft ook een einde”

De ministeries van Natuurlijke Hulpbronnen (NH), en Justitie en Politie (Juspol) zijn tot nu toe vanwege de openbaarheid van de vermeende corruptie zaken en schandalen flink in het nieuws.
Dit zijn ministeries waar men openlijk, zelfs zonder te twijfelen kan zeggen dat er zaken mis zijn gegaan. NH werd door de Progressieve Arbeiders en Landbouwers Unie (Palu) beheerd, en JusPol door de Algemene Bevrijdings-en Ontwikkelingspartij (Abop). Het lijkt er nu op, alsof de ministeries die door de Nationale Democratische Partij (NDP) werden beheerd, er schoon van af komen. Dit zijn weliswaar de twee meest besproken ministeries op dit moment, maar het verleden kent meer verhalen.
Volgens ondernemer Sham Binda moet er niet naar enkele ministeries worden gekeken. Het totaal plaatje is van belang. “We kennen binnen alle ministeries wisselingen, en het is er niet beter van geworden. Financiën is ook belast met de douane. Men heeft daar miljoenen verkwanseld. Er is ons monetair veel informatie onthouden. Er werd gezegd dat alles goed ging. Wij hebben het inzichtelijke niet omdat zij nog steeds de scepter zwaaien.
Het huidig financieel economisch plaatje waarin wij als natie nu zijn komen te verkeren is de schuld van de Centrale Bank. We hebben een man daar binnen gehaald die vereerd is met een astronomisch salaris, en hij heeft ons toch naar de bliksem geholpen. De zelfde man wordt nu bij financiën geplaatst. Hij heeft nu geen oplossingsmodellen. We moeten ook nog kijken naar het inkoopbeleid in zijn totaliteit. Hoeveel wagens zijn er niet aan het wagenpark toegevoegd? We weten ook wat er bij Openbare Werken allemaal is gedaan door Abrahams. OW is geen ministerie geweest van een andere partij. De concessie rechten voor hout via NH zijn ook aan NDPers verstrekt. Wie heeft dat toegestaan? Het is altijd de strategie van meneer Bouterse, waarbij hij nooit de schuld heeft. Het zijn volgens hem altijd anderen die de schuld hebben”, zegt Binda.
Het is publieksgeheim dat vanuit het kabinet van de president vele ministeries werden begeleid. Volgens Binda ligt het in beginsel niet aan de corrupte regeringen. Het ligt aan het systeem. “Je system begint bij je kiesreglement en je kieswet. Begin daar een verandering aan te brengen. Het tweede probleem is de afwezigheid van integer leiderschap. Mensen lopen met dubbele agenda’s. Als men gekozen is door het volk, moet men voor het volk werken. Het eerste waar men na verkozen te zijn aan werkt, is zelfverzekering”, stelt Binda.
Als je plotseling een paar goede minister krijgt die in zaken graven, moet jij je hart vasthouden. De minister van Juspol bijvoorbeeld gaat op Solo tour. Waar zij kan ontmaskeren doet ze dat, maar ook het langste touw heeft een einde. Hoelang houdt men dat vol? Corruptie is zodanig verspreid dat het een ziekte is geworden. Die ziekte is vanaf de top begonnen. Er is nog steeds corruptie gaande”, aldus Binda. Elke nieuwe dag kijken wij reikhalzend uit naar wie of wat er nog volgen zal.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!