Proeve: ‘Kredietrenten nemen toe door toegenomen vraag’

2ProeveDe meeste banken hebben hun rente op krediet verhoogd. Ook De Surinaamsche Bank (DSB) is hiertoe per 1 oktober 2015 overgegaan. Dit bevestigt Siegmund Proeve, directeur van DSB en tevens voorzitter van de Surinaamse Bankiersvereniging, tegenover Dagblad Suriname. ‘We hebben de rente niet bij alles verhoogd, maar zitten wel in lijn met de overige banken die dit hebben gedaan.’ De reden hiervoor is volgens Proeve de beschikbaarheid van geld. ‘Als geld krapper wordt dan heeft geld een prijs.’ Merkbaar is volgens hem dan ook dat de banken meer vergoeden voor credits, zoals voor spaar- en termijndeposito’s. ‘De tegenhanger hiervan is dat als je meer betaalt voor het aantrekken van het geld je er niet aan ontkomt, ook al is dit niet volledig, om die extra kostprijs door te rekenen in je kredietprijs.’ Het is volgens Proeve echter niet juist om hieruit de conclusie te trekken dat het bankwezen niet over genoeg leenkapitaal beschikt.
‘Het heeft te maken met wat banken ‘funding’ noemen. Banken hebben funding nodig. Er zijn meer banken en er is meer vraag naar krediet. Dit niet alleen voor bedrijven, maar ook in de consumptieve sfeer. Dan krijg je dat de prijs van geld omhoog gaat, want geld heeft ook een prijs.’ Het is volgens Proeve ook absoluut niet correct om de conclusie te trekken dat banken rente verhogen om mensen te demotiveren om leningen te sluiten. ‘We leven van lenen, dus dat is het zeker niet. Als ik ze echt wilde demotiveren, dan zou ik de deur voor een maandje sluiten.’ Mensen moeten volgens Proeve overigens verantwoord lenen, ongeacht of de rente hoog of laag is. Voor de banken geld dit ook. ‘Het krediet moet verantwoord zijn en dat is een beoordeling die elke bank voor zichzelf maakt.’

error: Kopiëren mag niet!