Islamitisch financieren alternatief voor Surinaamse economie

Islamic Finance and Banking als alternatief voor de Surinaamse economieVertegenwoordigers van de Islamic Corporation for the Development of the Private Sector (ICD) hebben onlangs een presentatie gehouden over islamitisch financieren en bankieren. De facilitator van deze organisatie was de Trustbank NV, die een partnerschap wil aangaan met de ICD. De ICD, een dochterbank van de Islamic Development Bank, neemt private initiatieven in behandeling, vandaar een voorgenomen partnerschap met de Trustbank. Dit partnerschap zal volgens Jim Rasam, projectdirector, een verbetering in de dienstverlening en het product dat de klanten wordt aangeboden, moeten betekenen. De moederbank maakt de afgelopen jaren een opmerkelijke opmars mee. Zo groeide de islamitische financiële dienstverlening de afgelopen jaren veel sneller dan de traditionele bankensector. En dat allemaal vanwege een verschil in opvatting over rente, transparantie en ‘ethische’ fondsen.
Said Bouheraoua sprak over de basisprincipes van islamic finance. Volgens Bouheraoua moet bij islamitisch bankieren geld ‘verdiend’ worden. Dat is iets anders dan iemand in geldnood een lening verstrekken om daar vervolgens rente over te berekenen. In plaats van geld met geld verdienen, draait het bij shariabankieren om een dienst of een product (profit-asset based finance). Een veel gebruikte methode is muharaba. De bank koopt een product en leent het uit aan de klant, die het product in termijnen afbetaalt. Islamitisch bankieren vereist ook transparantie. Speculeren brengt een hoge mate van onzekerheid met zich mee en is daarom uit den boze. Wat ook niet mag, is investeren in producten die binnen de islamitische wereld als onethisch gelden. De wapenhandel is daar een voorbeeld van, maar ook gokken en de verkoop van alcohol. Volgens de principes van de bank moet er ook vanuit een macroperceptie naar de financiering worden gekeken. Het met een microperceptie financieren kan het doel van een klein groep doen realiseren, maar kan in sommige gevallen ook een ander groep schaden. De islamic finance ondersteunt dus geen financieringen van projecten die anderen zullen schaden.
‘Wij zullen ook werken op basis van profit-asset based finance’, zegt Rasam. Er is een groot evenement in opkomst, waarbij de CEO van de ICD zelf naar Suriname komt. ‘Als hij zelf hier naar toe komt, betekent het dat Suriname toch wel iets voor hen te betekenen heeft. De Trustbank is op zich een klein initiatief, maar wij hebben een groot verhaal. Dit partnerschap zal de Surinamer en de Surinaamse economie alleen maar goed brengen’, aldus Rasam.
De islamic finance moet volgens Mohammed Mannai van de ICD niet als een schenking worden gezien. De bank neemt met haar financieringen direct deel aan het financieel verkeer. De IsDB, zoals de ICD-vertegenwoordigers ook aangeven, bemoeit niet in interne politieke aangelegenheden van staten. De financiering wordt op grond van screening van geschreven projecten uitgevoerd. Hierbij deelt de bank ook in de risico’s en winsten van het project. Een kernvraag bij het debatten ronde was, waarom Suriname deze gouden kans vlak voor de deur van een financieel crisis staande niet grijpt. Een zinnig antwoord bleef zeker uit, ondanks de zware vertegenwoordiging van de overheid en het parlement.
De vertegenwoordiger van Suriname bij de IsDB doet volgens de IDC-vertegenwoordigers zijn best om voor Suriname te lobbyen, maar volgens hen zal de Surinaamse regering ook een stap vooruit moeten nemen om de IsDB te verwelkomen. Mannai staat er versteld van hoe Suriname deze kans niet aangrijpt. Bouheraoua benadrukte dat indien Suriname de kans niet aangrijpt, andere landen deze kans zeker zullen aangrijpen, gezien deze kansen niet langdurig zijn.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!