Gezonde werkomgeving niet vanzelfsprekend

De technologie is niet meer weg te denken uit ons leven en de innovatie moeilijk bij te houden. Met deze ontwikkeling komen er ongemerkt veel gezondheidsrisico’s bij kijken waar wij zelden of nooit bij stilstaan. Het gebruik van computers, tablets, smart phones en printers is explosief toegenomen. Veel bedrijven hebben een of meerdere laserprinters in gebruik die meestal in de directe omgeving van de medewerkers worden geplaatst. Een laser printer verbruikt cartridges waarin tonerpoeder is opgeslagen dat niet alleen ontzettend milieuonvriendelijk is, maar ook een slechte invloed heeft op de gezondheid.
De toners van een laserprinter produceren en stoten fijnstof af die tijdens het uitprinten via de ventilatieopening vrijkomen in de ruimte waar de printer staat opgesteld. Deze fijnstofdeeltjes beïnvloeden ongemerkt de luchtkwaliteit die wordt ingeademd. Er zijn talloze medische studies verricht die handelen over de negatieve invloed van ‘fijnstof’ op de gezondheid en in het bijzonder op de conditie van de luchtwegen.
Volgens Robert Seute van Quality Ink horen laserprinters niet in de directe werkomgeving thuis. De uitstoot van fijnstof dat ook microscopisch kleine metaaldeeltjes bevat, veroorzaakt bij dagelijkse blootstelling hier aan klachten zoals hoofdpijn, branderige ogen, hoesten, keelpijn en kan bij langdurige inademing leiden tot ernstige longklachten. Hij adviseert bedrijven om een analyse te maken van de werkomgeving en daarna een stappenplan te maken hoe er omgegaan zal worden met de resultaten. Seute weet dat een gezonde werkomgeving onnodig productieverlies en ziekteverzuim tegen gaat. “Reden genoeg om in een gezonde werkomgeving te investeren. Gelukkig biedt de laatste generatie inktjet printers een uitstekend alternatief. Deze printers die geen schadelijke fijnstof uitstoten doen in printkwaliteit en snelheid niet onder voor de huidige in gebruik zijnde laserprinters en zijn ook nog economischer in het gebruik”, pleit Seute. Het is voor hem logisch dat een bedrijf niet van de een op de andere dag alle laserprinters zal kunnen vervangen. “Om alvast een aanvang te maken, is het raadzaam om te zorgen voor een juiste plaatsing van de laserprinters en een speciaal hiervoor ontwikkelde filter te plaatsen op de ventilatieopening.”
In Amerika en Europa zijn er al strikte regels met betrekking tot het gebruik van kantoorapparatuur en een gezonde werkomgeving. Suriname heeft op dit gebied nog geen wetgeving ontwikkeld. “Voordat het zo ver is, zullen wij zelf de verantwoordelijkheid moeten nemen om de omgeving waarin wij ons dagelijks vele uren bevinden zo gezond als mogelijk te houden”, aldus Seute.
“Werken? Ja graag! Ongezond werken? Nee liever niet!”

error: Kopiëren mag niet!