Duitse markt als nieuw marktsegment

De Stichting Toerisme Suriname (STS) is in 2013 een samenwerking aangegaan met het Centrum voor Bevordering van Import uit Ontwikkelingslanden (CBI), een instituut van het ministerie van Buitenlandse Zaken van Nederland. Dit instituut helpt ontwikkelingslanden met hun exportproducten. Toerisme is ook een exportproduct. Een van de resultanten van dit partnerschap was de samenwerking met Argela, een Duitse associatie die zich concerteert op toerisme. STS is sinds deze samenwerking lid van Argela. Een van de voordelen van deze samenwerking is het promoten van Suriname als toerismedestinatie op de Duitse markt. Vorig jaar werd een perstrip georganiseerd, waarbij op uitnodiging van de organisatie een persdelegatie naar Suriname kwam om het toerismeproduct te bezichtigen en daarover in hun respectieve media verslag te doen. De STS heeft in haar voorgenomen marketing besloten om Suriname op een effectieve manier te promoten. Het organiseren van FAM-trips voor de toerisme-industrie behoort tot één van de tweede landelijke activiteiten. De private sector heeft volgens Faridy Lila, waarnemend directeur STS, heel veel bijgedragen aan deze FAM-trip.
Minister bewust onvoorbereid
De minister van Transport, Communicatie en Toerisme, Andy Rusland, aan de andere kant kwam tijdens de opening van de training onvoorbereid. Dit deed de minister zogenaamd bewust. De minister is van mening dat er veel gesproken wordt, maar het resultaat vooralsnog niet hetgeen is, dat gewenst is. Hij kijkt juist uit naar het moment waar er meer gewerkt wordt, dan gesproken. ‘Suriname is één van de groenste landen in de wereld. Suriname is één van de veiligste landen in het Caribisch gebied. Suriname is ook één van de veiligste landen in Latijns-Amerika. Dat weet ik. Het probleem is dat alleen wij het weten, en anderen niet’, zei de minister. De president heeft tijdens de presentatie van zijn jaarrede het woord ‘toerisme’ tot zeker 19 keer in de mond genomen. Het telkens benadrukken, betekent dat toerisme een prioriteitssector is. ‘Dat geven wij ook toe. De bijdrage die deze FAM-trip zal opleveren, is dat Suriname in zijn algemeenheid een nieuw marktsegment erbij zal hebben. Nederland is onze grootste leverancier van toeristen. Je kunt niet afhankelijk blijven van één markt. De Duitse markt is dus een ander marktsegment. We kunnen niet zonder meer verkopen op de Duitse markt. We moeten eerst weten aan wie wij verkopen, welke groepen we zullen targeten, wat de mensen precies verwachten en willen. Er moet dus gedegen onderzoek worden gepleegd. Deze Duitse deskundigen kunnen, die tools aanbieden aan hun Surinaamse collega’s’, aldus Lila.
De delegatie bestaat uit 9 personen. Het zijn allemaal vertegenwoordigers van touroperators en tourgerelateerde bedrijven die destinaties verkopen. Suriname als destinatie moet verkocht worden op de Duitse markt. Dat kan het best worden gedaan middels partnerschap op de Duitse markt met organisaties die al bekend zijn met het reilen en zeilen.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!