Silos schakelt Clad in bij STKM

Minister Jennifer Van Dijk-Silos van Justitie en Politie zal de Centrale Landaccountant Dienst (Clad) inschakelen bij de Stichting Toezicht Keuring Motorrijtuigen (STKM). Het is de STKM verboden om met ingang van maandag 26 oktober 2015 enige handelingen te verrichten met betrekking tot het toezicht en de controle op de keuringsinstanties bij de herkeuring van motorrij- en voertuigen. De ‘Stichting Herkeuringen Motorrij- en voertuigen Suriname’, afgekort ‘SHMS’ is thans de enige door de minister aangewezen rechtspersoonlijkheid bezittende instelling, die belast is met het toezicht en de controle op de keuringsinstanties. Volgens informatie die bij de bewindsvrouw is binnengekomen, zou het bestuur van de STKM zich met een heleboel rare dingen bezighouden. Het gaat onder andere om het afpersen van instituten, niet afdragen van geïnde gelden en het in bezit hebben van drie tot vier dienstwagens. Silos zegt dat het niet kan dan de STKM-voorzitter Leo Brunswijk tegelijkertijd de functie van ook directeur uitvoert. “Het gaat om een heleboel akelige en onjuiste dingen die daar plaatsvinden”, stelt de minister. Het Clad-onderzoek is volgens haar nodig, omdat de stichting met staatsgelden is opgericht. Het onderzoek zal moeten bevestigen welke zaken zich concreet hebben afgespeeld.
STKM opzij geschoven
De bewindsvrouw geeft aan dat er op den duur een dusdanige situatie is ontstaan, waardoor het ministerie van Justitie & Politie helemaal geen zicht meer had op de stichting. “We hadden geen enkele grip op de stichting, waardoor we het bestuur ook niet konden ontslaan. Ook was het onmogelijk voor Juspol om STKM door de procureur-generaal te laten ontbinden.” Op basis van deze punten werd maar besloten om STKM opzij te schuiven en gebruik te maken van de bevoegdheid om een nieuwe stichting in het leven te roepen. Silos heeft gemeend een interim bestuur binnen de SHMS in te stellen onder leiding van de jurist Eloa van der Hilst. Ook is er een raad van toezicht ingesteld waar mr. Marijke Rommy voorzitter van is.
Beroering onder personeel STKM
Ondertussen is er flinke beroering onder het personeel van STKM ontstaan. Zo weet men niet waar men zich maandag moet aanmelden. Elke keuringsinstantie en andere derden zijn thans verplicht alle zaken af te handelen met de SHMS. De gevolgen van de handelingen in strijd met deze bekendmaking zijn voor rekening van de betreffende keuringsinstanties en derden. De SHMS is tijdelijk gevestigd op het terrein van het commissariaat van Paramaribo aan de Sommelsdijkstraat no. 2 te Paramaribo.
FR

error: Kopiëren mag niet!